Feladat: I/S.45 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2020/május, 295 - 296. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számítástechnika, informatika, Nehezebb feladat, Számítástudomány

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jenő az Alföld tengersík vidékéről felköltözött a Budai-hegyekbe. Hogy minél inkább otthon érezze magát, szeretné a kertjét átrendezni, hogy kevésbé legyen hegyes-völgyes. A kert N parcellából áll, az i-edik parcella tengerszint feletti magassága Ai méter. Jenőnek egy órába telik egy parcella tetejéről egy réteg 1 méter magasságú földet áthordani egy másik parcella tetejére (ekkor az egyik parcella magassága 1 méterrel csökken, a másiké 1 méterrel nő). Jenő akkor fogja magát otthonosan érezni, ha a kertben bármely két parcella magasságának eltérése nem nagyobb, mint K méter. Írjunk programot, amely megmondja, hogy minimum hány órát kell dolgoznia Jenőnek, hogy elégedett legyen a kertjével és otthonosan érezze magát új lakóhelyén.
Bemenet: az első sor tartalmazza a parcellák N számát és K értékét. A második sor N darab számot: az i-edik szám az i-edik parcella Ai tengerszint feletti magassága méterben.
Kimenet: egyetlen szám, amely megadja, hogy minimum hány órát kell dolgoznia Jenőnek, hogy bármely két parcella magasságának eltérése legfeljebb K legyen.
Példa:

 
BemenetKimenet   4 3   4   551 555 551 560   
 

Korlátok: 1N,K,Ai105, egész számok. Időkorlát: 0,3 mp.
Értékelés: a pontok 50%-a kapható, ha N,K,Ai1000.
Beküldendő egy is45.zip tömörített állományban a megfelelően dokumentált és kommentezett forrásprogram, amely tartalmazza a megoldás lépéseit, valamint megadja, hogy a program melyik fejlesztői környezetben futtatható.