Feladat: I.506 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 2020/március, 164. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Táblázatkezelés, szövegszerkesztés

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az idei Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny 2. fordulójában a 9‐10. évfolyamosoknak a következő, Fasor nevű programozási feladatot kellett megoldaniuk:
,,A Százholdas Pagonyban van egy N fából álló fasor, a szomszédos fák távolsága 1 pagométer. Bagoly akkor boldog, ha olyan fa tetején ül, ahonnan nem lát magasabb fát. Mivel Bagoly öregszik, ezért csak a legfeljebb K pagométer távolságra lévő fákat látja. Egy sajátjánál magasabb fát tehát akkor láthat, ha a fasorban a sorszámuk különbsége nem nagyobb, mint K.''
Adjuk meg táblázatkezelő segítségével az első olyan fát, amelynek tetején Bagoly boldogan ücsöröghet. A munkafüzet B1-es cellájába lévő N érték alapján készítsünk egy véletlen számsorozatot egymás melletti cellákba, amely a fasor fáinak magasságát adja meg pagométerre kerekített értékben. A munkafüzet B2-es cellájában lévő K érték segítségével jelöljük feltételes formázással az első megfelelő fa magasságát mutató cellát. Ha nincs ilyen fa, akkor ne jelöljünk meg egy cellát sem.
A megoldáshoz segédszámításokat lehet végezni a munkafüzetben, de csak a táblázatkezelő beépített függvényei használhatók, vagyis a megoldás makrót vagy programot ne tartalmazzon.
Beküldendő egy i506.zip tömörített mappában a táblázatkezelő munkafüzet, valamint egy rövid leírás, ami megadja az alkalmazott táblázatkezelő nevét és verzióját.