Feladat: I.491 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2019/október, 420 - 422. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Táblázatkezelés, szövegszerkesztés

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Monor városi sportcsarnok egy multifunkciós csarnok, mely sport- és rendezvényközpontként működik. Az épület hasznos alapterülete 4166 m2, az ülőhelyek száma 1030, de nagy rendezvény esetén az épület maximális befogadóképessége (a küzdőtér használatával) 1500 fő.
A monor.txt pontosvesszővel tagolt, UTF-8 kódolású állományban a sportcsarnok látogatottsági statisztikája áll rendelkezésre 2016. szeptember 18. óta. Az A oszlopban az évek, a B oszlopban a hozzá kapcsolódó hónapok, a második sorban pedig a napok kaptak helyet.

 
 

1.Töltsük be a monor.txt szövegfájlt a táblázatkezelő egy munkalapjára az A1-es cellától kezdődően.
2.Munkánkat monor néven mentsük el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában. Az üres cellák azt jelzik, hogy nincsen adat. A táblázatot úgy készítsük el, hogy 2020. januárig feltölthető legyen, amint rendelkezésre állnak az adatok. A képletek kialakításánál és a számításoknál is készüljünk föl ezekre az adatokra.
3.Töltsük fel a B oszlopot a hónapnevekkel, a második sort a napok számaival.
4.Függvény segítségével töltsük fel az A oszlopot a megfelelő évekkel a 43. sorig.
5.Az AH3:AH43 tartomány celláiban számítsuk ki, mennyi volt az adott hónapban a látogatók száma.
6.Az AL3:AL7 tartományban függvény segítségével adjuk meg az összes látogatási adat figyelembevételével, hogy mennyi volt a látogatók összes száma az alábbi létszámsávokban.

 
  0 ‐ 49  50 ‐ 199  200 ‐ 599  600 ‐ 999  1000 ‐  
 

7.Az AK8-as cellában adjuk meg függvény segítségével, hogy mennyi volt az egy napon belüli legnagyobb látogatószám a sportcsarnokban.
8.Feltételes formázás segítségével jelöljük a három legnagyobb látogatószámot tartalmazó cellát piros kitöltő színnel. Ha több egyforma érték is van, akkor mindegyiket jelöljük meg.
9.Készítsünk a táblázat alá a mintán látható diagramhoz hasonlót a 2019. júniusi adatokból (a júniusi teljes hónapról ‐ a mintán kevesebb, mint egy hét látszik). A százalékos értékek azt mutatják, hogy az adott napon a júniusi összesített látogatói adathoz képest az emberek hány százaléka látogatott el a sportcsarnokba az adott napon. Mivel már végleges adatokról van szó, így nem szükséges a diagramnak az adatok változását követnie.
 
 

10.A fő táblázatot a könnyebb átláthatóság érdekében állítsuk be úgy, hogy az év, a hónap és a napok mindig láthatóak maradjanak görgetéskor. Nyomtatáskor a fő adatok egy oldalra férjenek el.

Források:
www.monorisportcsarnok.hu (utolsó letöltés 2019.09.10.);
http://monorisportcsarnok.hu/stat/statistic.php?ev=2016&ho=9&l=m (utolsó letöltés 2019.09.10.).
Beküldendő egy tömörített i491.zip állományban a munkafüzet, valamint egy rövid leírás, amelyben szerepel az alkalmazott táblázatkezelő neve és verziószáma.