Feladat: S.136 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2019/szeptember, 360. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nehezebb feladat, Számítástudomány

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Adott egy N csúcsú, M élű egyszerű gráf (nincs többszörös él vagy hurokél, de nem feltétlenül összefüggő). A csúcsokat 0-tól (N-1)-ig indexeljük. A gráf összes csúcsa fekete vagy fehér. Jelölje f(x) az X csúcs színét. Cseresznyének hívunk egy (A,B,C) rendezett csúcshármast, ha páronként különbözőek és létezik az A-B, valamint a B-C csúcspárok közt él. Egy (A,B,C) cseresznye finom, ha f(A)=f(C) és f(A)f(B). Adjuk meg, hogy egy él behúzásával legföljebb mennyire növelhető a finom cseresznyék száma. (A és B csúcs összeköthető egy éllel, ha AB, és eddig nem létezett köztük él.)
Standard bemenet: az első sor tartalmazza N-et és M-et. A következő sor N darab számot tartalmaz: az i-edik szám az i-1 indexű csúcs színét határozza meg, 0 ha fekete, 1 ha fehér. A következő M sor mindegyike két számot tartalmaz. Az i-edik sor az i-edik él két végpontjának csúcsindexét adja meg.
Standard kimenet: a maximálisan elérhető finom cseresznyék száma.
Korlátok: 3N105, 0Mmin(105,N2-N-1). Időkorlát: 0,3 mp.
Értékelés: A pontok 50%-a kapható, ha a gráf fa.
Példa:

 
Bemenet (a /  jel a sortörést helyettesíti)Kimenet5 4   12   0 1 1 1 0   0 1 / 1 4 / 3 0 / 0 2   
 

Beküldendő egy s136.zip tömörített állományban a megfelelően dokumentált és kommentezett forrásprogram, amely tartalmazza a megoldás lépéseit, valamint megadja, hogy a program melyik fejlesztői környezetben futtatható.