Feladat: I.488 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2019/szeptember, 357 - 358. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Táblázatkezelés, szövegszerkesztés

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A biológiai kísérletek kiértékelését igyekeznek automatizálni. Egy négyzet alakú táptalajon tenyésztett baktériumtörzs példányait lefényképezik, majd a fotókat több lépésben digitálisan feldolgozzák. A baktériumpéldányok különböző méretűek, alakúak és helyzetűek.
A táptalaj fényképét egy képzeletbeli négyzetháló segítségével cellákra osztják. Egy 50×50 cellából álló, az egyes baktériumpéldányokat már számokkal azonosítottan megjelenítő táblázat áll rendelkezésre a meres.txt tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású állományban.
A baktériumok az előfeldolgozott képen 1 és N közötti egész számmal (N50) vannak azonosítva. Egy-egy példány összefüggő területet alkot, de egy cella csak egy baktériumhoz tartozik. Ha egy cellában nincs baktérium, akkor ott a táblázatban nincs adat. A mintán két baktériumpéldány látható, az 1-es és a 4-es sorszámú.

 
 

Értékeljük ki és segítsük a további munkát táblázatkezelővel.
1.Töltsük be a meres.txt szövegfájlt a táblázatkezelő egy munkalapjára az A1-es cellától kezdődően. A munkalap neve legyen kep. Munkánkat bakterium néven mentsük el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában.
2.Hozzunk létre még két munkalapot szamolas és eredmeny néven. A szamolas munkalapon végezzünk el minden, a megoldáshoz szükséges számolást. Az eredmeny munkalapon jelenítsük meg a kérdésekre adott válaszokat és eredményeket. Mind a két munkalap tartalmának értelmezését feliratokkal segítsük.
3.A kep munkalapon az A:AX oszlopok szélességét és az 1:50 sorok magasságát állítsuk be úgy, hogy a cellák (normál nézetben) négyzetek legyenek.
4.A mérési eredményeket szemléltessük feltételes formázással. A különböző baktériumpéldányok celláit más-más kitöltőszínnel jelenítsük meg, az üres cellák maradjanak fehérek.
5.Ha az eredmeny munkalap egy adott cellájába beírunk egy sorszámot 1 és 50 között, akkor a mellette lévő cellában jelenjen meg, hogy ilyen sorszámú baktérium szerepel-e a képen.
6.Adjuk meg, hogy összesen hány baktérium van a képen.
7.Adjuk meg, hogy hányas sorszámú baktérium foglalja el a legnagyobb területet a képen és ez hány cella.
8.Adjuk meg annak a minimális méretű téglalapnak a szélességét és magasságát, amelyben a képen látható összes baktérium benne van.
9.Ha van, akkor adjuk meg két érintkező baktérium sorszámát, ha nincs, akkor írjuk ki, hogy ,,Nincsenek egymással érintkező baktériumok.''

Beküldendő egy tömörített i488.zip állományban a munkafüzet, valamint egy rövid leírás, amelyben szerepel az alkalmazott táblázatkezelő neve és verziószáma.
Letölthető állomány: meres.txt.