Feladat: I.482 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2019/április, 230 - 231. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A mérgezett csoki egy nagyon egyszerűen leírható kétszemélyes játék. A játékosok felváltva ,,harapnak'' a táblából és az veszít, aki kénytelen a mérgezett csokoládécikket ,,kiharapni''. Ismert, hogy a kezdőnek van nyerő stratégiája, de az csak az N×N és a 2×N méretű tábla esetén fogalmazható meg egyszerűen, más méretű táblát használva a játék valós izgalmat hordoz.
A játékról bővebben például a

oldalon olvashatunk.
Ebben a feladatban a következő formában játszunk:
a csokoládé tábla N sorból és M oszlopból áll;
az egyes csokoládécikkeket két egész számmal azonosítjuk;
a mérgezett csokoládécikk az (M,N) helyen található;
a táblából minden lépésben legalább egy cikket ,,harapunk'' ki, a harapást a jobb felső sarokkal adjuk meg (i,j). Ekkor minden olyan még meglévő (x,y) csokoládécikket elveszünk, amelyre xi és yj.

A játékot most táblázatkezelő program segítségével valósítsuk meg1 egy 10 oszlopból és 12 sorból álló tartományban. A táblát a munkafüzet Játék munkalapján jelenítsük meg a D1:M12 tartományban. A játékosok lépéseiket felváltva jegyzik be az A és B oszlopba az alábbi mintának megfelelően. A játékot kezdő játékos színe sárga, a másiké a zöld. Jelöljük sárga háttérrel a kezdő játékos lépéseinek sorait az A és a B oszlopban, valamint a játéktáblán az általa ,,kiharapott'' csokoládécikkeket. Ugyanezeket a másik játékos esetén zölddel valósítsuk meg. A még meglévő csokoládécikkek színe legyen barna. Ha valamelyik játékos szabálytalanul lép, azaz egyetlen cikket sem harap ki, a lépés sora legyen piros. Ha valaki a mérgezett cikket veszi el és így a játék befejeződik, a lépés sora legyen fekete háttérrel és fehér karakterekkel megjelenítve. A szabálytalan és a játékzáró lépést követő sorok háttér- és szövegszíne egyaránt fehér legyen. (A minta a jobb olvashatóság érdekében csak a tábla színezését mutatja.)
 

 

A szükséges segédszámításokat a Segéd munkalapon végezzük, amihez tetszőleges számú cellát használhatunk. A megoldáshoz csak beépített függvényeket alkalmazhatunk. A megoldás során törekedjünk másolható képletek használatára. (A felhasznált cellák és képletek száma a megoldás értékelését nem befolyásolja.)
Beküldendő egy i482.zip tömörített állományban a megoldást tartalmazó i482 munkafüzet és a dokumentációt magában foglaló i482.pdf fájl. A dokumentáció tartalmazza a használt táblázatkezelő nevét, verziószámát és a megoldás során használt képleteket és azok szerepének rövid leírását.
1A témával foglalkoztunk már az I. 466. feladatban.