Feladat: I.440 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2017/november, 481 - 483. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Táblázatkezelés, szövegszerkesztés

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat a gsmotthon.hu (utolsó letöltés: 2017.10.22.) weboldalról származó mobiltelefonok adatait összefoglaló táblázat feldolgozása lesz táblázatkezelő program segítségével. A forrásállomány egy-egy sorában rendelkezésre állnak különböző telefonok legfontosabb adatai.

1.Töltsük be a honlapunkról letölthető mobiltelefonok.txt szövegfájlt, mely UTF-8 kódolású és tabulátorokkal tagolt, a táblázatkezelő egy munkalapjára az A1-es cellától kezdődően. A megjelenítés év.hónap formátumban történjen (pl. 2016.08.). Munkánkat i440 néven mentsük a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában.
2.Azokban a cellákban, ahol a nyers táblázat nem tartalmazott adatot, és még nincsen benne, jelenjen meg az ,,na'', nincs adat felirat. Kivétel a kódnév oszlop, ahol ezt nem kell megtenni, hiszen megszokott dolog, hogy egy telefonnak nem adnak másodlagos nevet.
3.A rendelkezésre álló szöveges adatok között előfordulnak elírások, például fekete helyett fekte, Android helyett Andorid, ezeket javítsuk ki.
4.Oszloponként jelöljük a megfelelő mértékegységeket. A RAM és a háttértár mérete GB-ban, az ár forintban (Ft), a kamerák képfelbontása megapixelben (MP), a kijelző inchben (''), a súly grammban (g), a méretek milliméterben (mm) vannak megadva. A bővíthetőségnél elég azt megjeleníteni, hogy hány GB-ig bővíthető (pl. igen, 32 helyett, 32 GB-ig), és az akkumulátor kapacitása milliamperórában van megadva (mAh).
5.A telefonok árát a készpénz kerekítés szabályai szerint kerekítsük 0-ra, vagy 5-re egy új oszlopba a jelenlegi ár mellé. (A kerekítés szabályai szerint az 1-re, 2-re végződőket 0-ra, a 3-ra, 4-re, 6-ra és 7-re végződőket 5-re, míg a 8-ra és 9-re végződő árakat 10-re kell kerekíteni.)
6.Android telefonok esetében az operációs rendszer típusánál a verziószám helyett jelenjen meg az elnevezése. Az alábbi táblázatot illesszük a megoldásba, és használjunk megfelelő függvényeket a megoldáshoz.
 
VerzióElnevezés   2.2Froyo  2.3.3-2.3.7Gingerbread  4.0.3-4.0.4Ice Cream Sandwich  4.1Jelly Bean  4.4KitKat  5.0.0-5.0.2Lollipop    5.1-5.1.16.0Marshmallow  7.0Nougat    7.18.0Oreo  

7.Feltételes formázást használva változtassuk meg a betűszínét zöldre azon soroknak, ahol minden adat meg van adva. (Ha csak a kódnév nincsen megadva, attól még jelöljük ki a sort.)
8.Rendezzük a táblázatot a márka, azon belül pedig a típus neve szerinti ABC sorrendbe.
9.A következő feladatot egy új munkalapon oldjuk meg. Gyűjtsük ki kategóriák szerint az előző munkalap adatait felhasználva, hogy összesen hány készülék tartozik az egyes típusokhoz. Ily módon készítsünk ‐ a színek és operációs rendszer mellett ‐ még három általunk választott kategóriát. Minden kategóriának adjunk oszlopcímet és formázzunk a mintán látható módon. Színeknél a kötőjellel jelölt színek azt jelzik, hogy a telefon elő- és hátlapja eltérő színű, ezek a kötőjeles színek egy külön kategóriaként jelenjenek meg. A dupla hátlapi kamerával rendelkező mobiloknál a készülék jelenjen meg mindkét kategóriánál, ha azt választjuk.
 

 

10.Készítsünk diagramot új munkalapra, mely szemlélteti, hogy melyik évben hány telefont adtak ki a rendelkezésre álló adatok alapján.

Beküldendő egy tömörített i440.zip állományban a megoldást adó táblázatkezelő munkafüzet és egy rövid dokumentáció, amely megadja a felhasznált táblázatkezelő nevét és verzióját.