Feladat: I/S.17 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2017/április, 231. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nehezebb feladat, Programozás, algoritmusok

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Julcsi és Marcsi egy szabályos dobókockával (a szemközti oldalakon levő pontok összege mindig 7) játszanak egy SO cellából álló négyzetrácson. A négyzetrács egy cellája pontosan akkora, mint a dobókocka egy oldallapja. A rács bal felső cellájára teszik le a dobókockát úgy, hogy az oldalai párhuzamosak a rács oldalaival, felfele az egyes szám, a tőle jobbra levő oldalon a hármas, a tőle lefele levő cella felé pedig a kettes néz.
Jobbra végiggörgetik a kockát a rácson, míg el nem éri az utolsó cellát, ekkor lefelé gördítik a következő sorba, majd balra vissza addig, míg el nem érik a bal oldalát a rácsnak. Itt újra lefelé gördítenek rajta egyet, s ezeket a lépéseket ismétlik mindaddig, míg az összes cellát be nem járta a kocka. Minden lépés után megnézik, hogy hányas szám van a kocka tetején, és az így megnézett számokat összeadják. Mennyi lesz az összeg?
A bemenet egyetlen sorában két pozitív egész szám áll, S és O (1S,O100000), a négyzetrács sorainak és oszlopainak a száma. A kimenet első és egyetlen sora a kapott összeget tartalmazza.
Az első 4 tesztesetben (4 pontért) 1S,O100.
Példa:

 
Bemenetek  Kimenetek  3 219   3 442   737 296763532   
 

Beküldendő egy tömörített is17.zip állományban a program forráskódja (az .exe és más, a fordító által generált állományok nélkül), valamint a program rövid dokumentációja, amely leírja a megoldás menetét és megadja, hogy a forrás mely fejlesztői környezetben fordítható.
 
Megjegyzés: Megoldható-e a feladat akkor is, ha nincs korlát S-re és O-ra, csak annyit tudunk, hogy a megoldás 1018-nál kisebb?