Feladat: I.425 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2017/március, 165 - 166. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Táblázatkezelés, szövegszerkesztés

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. 425. Ebben a szimulációs feladatban azt vizsgáljuk, hogy mozgó akadályok között át lehet-e jutni az egyik oldalról a másikra azokkal történő ütközés nélkül.
Egy 12×12-es négyzet alakú terület celláiban B és J karakterek vannak pb és pj (0pb+pj1) valószínűséggel, a többi cella üres. Minden lépésben a B-k eggyel balra, a J-k eggyel jobbra lépnek. A terület szélén kilépés helyett a B-k J-vé és a J-k B-vé alakulnak át álló helyzetben. A terület egyik oszlopa fölé, induló pozícióként egy L karaktert helyezünk el, amely minden lépésben lefelé, a következő cellába lép.
A B-k és a J-k azonos cellába léphetnek, egymáson áthaladhatnak. Szimulációnk során azt vizsgáljuk, hogy az L átjuthat-e a területen úgy, hogy csak üres cellába lép.

 
 

Készítsük el táblázatkezelő program segítségével a szimulációt a lépések bemutatása nélkül i425 néven.
A P:R oszlop megfelelő celláiban készítsük el a feliratokat a mintának megfelelő tartalommal. A Q2-es és Q3-as cellába gépeljünk be a szabályoknak megfelelő egy-egy 0 és 1 közötti számot, ami a modellben egy-egy cella feltöltésénél a B és J valószínűségét fogja jelenteni.
A B2:M13 tartomány celláiban másolható függvény segítségével a valószínűségeknek megfelelő karaktereket jelenítsük meg. A B1:M1 tartomány egyik cellájába írjunk egy L karaktert.
A Q4-es cellában a szimulációs tér üres celláinak valószínűségét, az R2:R4 tartomány celláiban a kezdő állapot különböző típusú celláinak arányait számítsuk ki.
Az R6 cellában jelenítsük meg az ,,IGEN'' feliratot, ha L akadálytalanul átjuthat és a ,,NEM'' feliratot különben.
A táblázat szerkezetét, a cellák formázását állítsuk be a minta szerint. Ügyeljünk a megfelelő cellák szélességére, szegélyezésére és az igazításokra. Segédszámításokat végezhetünk, amelyek értelmezését feliratokkal segítsük elő vagy a dokumentációban írjuk le. A megoldásban saját függvény vagy makró nem használható.
Beküldendő egy tömörített i425.zip állományban a megoldást tartalmazó munkafüzet és a megoldás rövid leírását bemutató dokumentáció.