Feladat: I.424 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2017/március, 163 - 164. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Programozás, algoritmusok

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. 424 (É). Az üzemanyagok (benzin és gázolaj) ára hetenként akár többször is változik. A feladatunk a 2011 és 2014 közötti árak elemzése. Az adatok az uzemanyag.txt állományban állnak rendelkezésünkre1. Minden sorban egy árváltoztatás adatai szerepelnek, az adott naptól érvényes benzin és gázolaj ára forintban. Egy soron belül egymástól szóközökkel elválasztva szerepel az év, a hónap, a nap és az aznaptól érvényes benzin, majd gázolaj ára. Csak azok a napok szerepelnek a fájlban, ahol valamelyik ár változott.

 
2011 1 1 360 3512011 1 12 363 354...2014 12 19 336 3592014 12 31 336 360   
 

Például 2014. december 31-én a benzin ára 336 Ft volt (a korábbiakhoz képest nem változott), a gázolajé azonban 360 Ft-ra emelkedett a korábbi 359 Ft-ról. A feladat megoldása során használjuk fel, hogy az időszak első és utolsó napjának adatai külön sorban szerepelnek.
Készítsünk programot i424 néven a következő feladatok megoldására. A program futása során a képernyőre való kiíráskor utaljunk a feladat sorszámára.
1.Olvassuk be és tároljuk el az uzemanyag.txt állomány adatait.
2.Hány adatsort tartalmaz a fájl? Írassuk ki a képernyőre.
3.Kérjünk be a billentyűzetről egy 2011.01.01 és 2014.12.31. közé eső dátumot, és írassuk ki, hogy aznap mennyi volt a benzin, illetve a gázolaj ára. (A dátum beolvasásának módja nincs megkötve, azt akár három egész számként (év, hónap, nap) is megtehetjük. A beolvasott dátum helyességét, érvényességét sem kell ellenőriznünk.)
4.Hány alkalommal nőtt, illetve hány alkalommal csökkent a teljes megfigyelt időszakban a benzin ára? Írassuk ki a választ a képernyőre.
5.Mennyi volt a teljes megfigyelt időszakban a benzin legmagasabb ára, és ez mely napon következett be? Írassuk ki a választ a képernyőre. (Feltételezhetjük, hogy egy ilyen nap volt a jelzett időszakban.)
6.Az előző feladatban meghatározott maximumot követően a benzin ára egy ideig csökkent vagy nem változott, majd ismét növekedni kezdett. Adjuk meg, hogy melyik napon kezdett ismét növekedni a benzin ára, és a maximumot követően addig hányszor csökkentették azt.
7.Átlagosan hány forintért lehetett a teljes vizsgált időszakra vonatkoztatva gázolajat vásárolni? Az eredmény két tizedesjegy pontossággal jelenjen meg a képernyőn. (Az aznapi árral számolva minden napot vegyünk figyelembe a megfigyelt időszakban.)
8.Adjuk meg a teljes vizsgált időszakot tekintve azoknak az időszakoknak a kezdő és befejező dátumát, amikor 400 és 420 Ft között lehetett benzint is és gázolajat is vásárolni.
9.Az üzemanyagok ára a vizsgált időszak elején illetve végén is csökkent. A kettő között azonban többször is heteken át folyamatosan nőtt. Melyik napon kezdődött és hány napig tartott az a leghosszabb időszak, amely alatt a benzin ára nőtt vagy nem változott?

Beküldendő egy tömörített i424.zip állományban a program forráskódja és rövid dokumentációja, amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztői környezetben fordítható.
Letölthető fájl: uzemanyag.txt.
1Forrás: http://www.vasarlocsapat.hu/_hirek/_uzemanyag/uzemanyag-arak.shtml?t=all.