Feladat: I.422 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2017/február, 99 - 101. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Táblázatkezelés, szövegszerkesztés

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A http://folyamhajo.hu folyamhajózási információs portálról minden olyan folyami kabinos személyhajóról (szállodahajó) jellemző adatokat ismerhetünk meg, mely az elmúlt évtizedekben legalább egyszer megfordult hazánkban. Az adatok a hajo.txt, a varos.txt és az allapot.txt állományokban állnak rendelkezésünkre. Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák.

1.Készítsünk új adatbázist regiszter néven. A mellékelt adatállományokat importáljuk az adatbázisba a fájlnévvel azonos hajo.txt, varos.txt és allapot.txt néven. Beolvasáskor állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat. A táblákba ne vegyünk fel új mezőt.

Táblák

hajo (az, nev, hossz, szelesseg, merules, mszam, mteljesitmeny, utas, epult, orszag,
regvar, regor, allapotaz)
aza hajó azonosítója (szám), ez a kulcs;neva hajó jelenlegi neve (szöveg);hosszhosszúsága méterben (szám);szelessegszélessége méterben (szám);merulesmerülése méterben (szám);mszama hajó motorjainak száma (szám);mteljesitmenya hajó egy motorjának teljesítménye lóerőben (szám);utasa maximális utasszám (szám);epulta hajó építésének éve (szám);orszagaz építés országának jele (szöveg), például Hollandia NL,Málta M;regvara hajó regisztrációjának város-azonosítója (szám);regora regisztráció országának jele (szöveg);allapotaza hajó állapotának azonosítója (szám).  


allapot (az, uzemel, hol)
azaz állapotleírás azonosítója (szám), ez a kulcs;uzemela hajó jelenleg üzemel-e (logikai vagy szám), ha üzemel, akkorigaz, ha a forgalomból kivonták, akkor hamis;holaz üzemelő hajók jellemző vízterülete, a nem üzemelőknéla hajó állapotának megnevezése (szöveg).varos  (az,  nev)aza hajó tulajdoni nyilvántartásának azonosítója (szám),ez a kulcs;neva tulajdoni nyilvántartás városa (szöveg).  

Készítsük el a következő feladatok megoldásait. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok ne. Megoldásainkat a zárójelben lévő néven mentsük el.
 
 

2.Készítsünk lekérdezést, amely ábécérendben jeleníti meg a jelenleg is üzemelő személyhajók nevét. (2szemely)
3.Készítsünk lekérdezést, amely kilistázza a Viking Hajókirándulásnak, a dunai turisztikai célú hajózás meghatározó szereplőjének hajóit. Ezeknek a hajóknak a neve a ,,Viking'' szórészletet tartalmazza. (3viking)
4.Testvérhajónak nevezik azokat a hajókat, amelyeket ugyanabban az évben és országban gyártottak, valamint hosszúságuk, szélességük és merülésük is megegyezik. Soroljuk fel lekérdezés segítségével a ,,VIKING NEPTUNE'' testvérhajóit. (4neptune)
5.Lekérdezés segítségével adjuk meg, hogy melyik három európai városban regisztrálták a legtöbb hajót. (5kozpont)
6.Lekérdezés segítségével soroljuk fel azoknak az országoknak a betűjelét, ahol hajóregisztráció történt, de hajóépítő országként egy hajónál sincsenek megjelölve. (6konyveles)
7.Adjuk meg lekérdezés segítségével annak a hajónak, vagy hajóknak a nevét, amelynél teljes kihasználtság esetén a legnagyobb az egy utasra eső maximális teljesítmény. A teljes teljesítményt a motorszám és a névleges motorteljesítmény szorzataként számoljuk. (7eros)
8.Lekérdezés segítségével számoljuk meg, hogy az adatbázisban hány olyan hajó van, amelynek a maximális utasszáma az 50‐99, a 100‐149, a 150‐199, illetve a 200‐249 tartományokban van. (8kategoriak)

Beküldendő egy tömörített i422.zip állományban az adatbázis, valamint egy rövid dokumentáció, amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve és verziószáma.
Letölthető állományok: a hajo.txt, a varos.txt és az allapot.txt.