Feladat: S.112 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2016/december, 556 - 557. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy város úthálózata párhuzamos sugárutakból és ezekre merőleges, egymással párhuzamos utcákból áll. A szomszédos utcák távolsága 100 méter, ahogyan a szomszédos sugárutaké is. Az egyszerűség kedvéért az utcákat sorban 1-től N-ig, míg a sugárutakat szintén sorban 1-től M-ig megszámozták. A városban nagy problémát jelent, hogy nincs tűzoltóság, így a városvezetés elhatározta, hogy épít egy tűzoltó központot. A központ épületének tervei már el is készültek, így tudjuk, hogy a tűzoltóautók az egyik útkereszteződésnél fognak kihajtani. A városban a tűzoltást tűzcsapok segítik, melyeket K darab kijelölt kereszteződésbe el is helyeztek. Minden tűzcsapnak tudjuk a helyét, illetve azt, hogy mennyire gyakori az, hogy a közelében tűz üt ki (pi egész szám a tűz gyakoriságát jelöli az i-edik kereszteződés közelében). Ha tűz üt ki valahol, akkor a tűzoltóautók állandó sebességgel rögtön elindulnak a megfelelő tűzcsaphoz, csak utcákat és sugárutakat használva, a lehető legrövidebb úton. Úgy szeretnék kiválasztani a központ helyét, hogy a tűzesetekre való kiérkezési idő várható értéke minimális legyen. Ez akkor teljesül, ha 1Kpidi minimális, ahol di az i-edik tűzcsap és a központ távolsága. Készítsünk programot, amely megadja a legkedvezőbb útkereszteződés helyét.
A standard bemenet első sora az utcák N számát és a sugárutak M számát, illetve a tűzcsapok K számát tartalmazza. Az ezután következő K sor egy-egy tűzcsap pozícióját, illetve a tűz gyakoriságát írja le; minden sor három egész számot tartalmaz: az első az utca, a második a sugárút száma, a harmadik a gyakoriság.
A standard kimenet első és egyetlen sorába a tűzoltóság tervezett helye kerüljön, vagyis két egész szám jelölje a kihajtó helyét: az első az utca, a második a sugárút sorszámát. Több megoldás esetén bármelyik megadható.
Korlátok: 1N,M109, 1K105, 1pi100. Időlimit: 0,1 mp. Memórialimit: 256 MB. A verem (stack) méretére nincs külön korlát, de a teljes memórialimitbe számít bele.

 
Bemenet  Kimenet  4 3 31 2   1 1 10   3 2 20   1 2 70   
 

Az ábra a mintát tartalmazza, a körök a tűzcsapok, az X a tűzoltóság optimális helye.
 
 

Pontozás és korlátok: a programhoz mellékelt, a helyes megoldás elvét tömören, de érthetően leíró dokumentáció 1 pontot ér. A programra akkor kapható meg a további 9 pont, ha bármilyen hibátlan bemenetet képes megoldani a fenti korlátoknak megfelelően.
Beküldendő egy tömörített s112.zip állományban a program forráskódja és rövid dokumentációja, amely megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztői környezetben fordítható.