Feladat: I.416 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2016/december, 552 - 554. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A magyarországi városok néhány adata áll rendelkezésünkre a varos.txt állományban1. A megye.txt a jelenlegi megyéket tartalmazza. Néhány jelenlegi megye korábban több megye egyesítésével jött létre, ezért a korábbi megyenevek a regimegye.txt állományban találhatók. Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák.

1.Készítsünk új adatbázist i416 néven. A mellékelt adatállományokat importáljuk az adatbázisba a forrásállományokkal azonos néven.
2.Beolvasáskor állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat.

Táblák

varos (nev, megye, nepesseg, terulet, irszam, miota)
nevA város neve (szöveg), ez a kulcs.megyeA megye azonosítója, ahol a város jelenleg található (szám).nepessegA város lakóinak száma (szám).teruletA város közigazgatási területe km2-ben (szám).irszamA város postai irányítószáma (szám).miotaA várossá nyilvánítás éve. Ha üres, akkor már 1885 előtt isváros volt (szám).  


megye (id, megyenev)
idA megye azonosítója (szám), ez a kulcs.megyenevA megye neve (szöveg).  


regimegye (megyeid, reginev)
megyeidA megye azonosítója (szöveg), nem kulcs.reginevA megye régi neve (szöveg).  

 
 

Készítsük el a következő feladatok megoldásait. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok ne. A megoldásokat a zárójelben lévő néven mentsük el.
3.Határozzuk meg, hogy hány város van megyénként az adatbázisban. Csak a megye neve és a városok száma jelenjen meg, szám szerint csökkenő sorrendben. A listában Budapest ne szerepeljen. (3db)
4.Listázzuk ki a három legsűrűbben lakott város nevét, népességét, területét és népsűrűségét a népsűrűség szerint csökkenő sorrendben. A népsűrűség egész számra kerekítve jelenjen meg. (4suru)
5.Készítsünk lekérdezést az alábbi ábra alapján, amely a városokat népességük alapján 0-tól kezdve 10 000-es csoportokba sorolja, és megjeleníti, hogy az egyes csoportokba hány város tartozik. (5csoport)
 
 

6.Lekérdezéssel listázzuk ki névsorban a városok nevét és egy mult nevű számított mezőt. A mező tartalma az 1885 előtt városi rangot kapott települések esetén az ,,1885 előtt'' szöveg, az ennél fiatalabb, de 100 évnél régebben várossá nyilvánított települések esetén pedig a ,,több mint 100'' szöveg legyen. A többi város esetén pedig tartalmazza a várossá nyilvánítás évét. (6mult)
7.Gyakori, hogy a város neve tartalmazza annak a megyének a nevét is, ahová (eredetileg) tartozott. Jelenítsük meg, hogy melyek azok a városok, amelyek tartalmazzák a régi megyéjük nevét, és azt is, hogy most melyik megyéhez tartoznak. (7megye)
8.Kérjük be egy város nevét, és listázzuk ki a vele azonos megyében lévő, népességében tőle legfeljebb 10%-kal eltérő városok nevét, népességét. (8konkurrens)
9.Kérjük be egy város nevét, és listázzuk ki azoknak a városoknak nevét, irányítószámát és megyéjét, amelyek más megyében vannak, de irányítószámuk első jegye azonos a választott városéval. (9irszam)

Beküldendő egy tömörített i416.zip állományban az adatbázis, valamint egy rövid dokumentáció, amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve és verziószáma.
Letölthető fájlok: varos.txt, megye.txt, regimegye.txt.
12013. július 15-i állapot, forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország_városai.