Feladat: I.395 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2016/február, 100 - 102. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy régi hanglemezek kereskedelmével foglalkozó bolt jazz műfajú lemezeinek néhány adata áll rendelkezésünkre a lemeztar.txt, az ismerteto.txt és a skala.txt állományokban. Az állományok tabulátorral tagolt, UTF8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák.

1.Készítsünk új adatbázist i395 néven. A fenti, honlapunkról letölthető adatállományokat importáljuk az adatbázisba a forrásállományokkal azonos néven.
2.Beolvasáskor állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat. Az ismerteto táblába vegyünk fel kulcsmezőt, de ezen kívül a táblákba ne vegyünk fel további mezőket.

Táblák:

lemeztar (id, eloado, cim, kiadas, orszag, ar, borito, lemez)
id     A hanglemez azonosítója (szám), ez a kulcs.eloado     A hanglemez felvételein szereplők neve (szöveg).cim     A hanglemez címe (szöveg).kiadas     A hanglemez kiadásának éve (szám).orszag     A hanglemezt gyártó ország rövidítése (szöveg).ar     A lemez eladási ára forintban (szám).borito     A hanglemez borítójának állapotát leíró nemzetközi kód (szöveg).lemez     A lemez állapotát leíró nemzetközi kód (szöveg).  


skala (jeloles, angol)
jeloles     A borító, illetve a lemez állapotát megadó rövidítés, kód (szöveg),  ez a kulcs.angol     Az állapotot megadó rövidítés angol nyelvű kifejezése (szöveg).  


ismerteto (id, sjel, allapot)
id     Az állapot leíráshoz alkalmazott mondatok azonosítója (szám),  ez a kulcs.sjel     Az állapot rövidítése, kódja (szöveg).allapot     A borító, illetve a lemez állapotát leíró mondat (szöveg).  

Készítsük el a következő feladatok megoldásait. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok ne. Megoldásainkat a zárójelben lévő néven mentsük el.
3.Soroljuk fel lekérdezés segítségével a német újraegyesítés előtt, a Német Demokratikus Köztársaságban (országkódja GDR) gyártott hanglemezek minden adatát. A listát ár szerint csökkenően rendezzük. (3ndk)
4.Készítsünk lekérdezést, amely megadja, hogy az 1960 és 1970 között (1960-at és '70-et is beleértve) gyártott lemezek közül melyik 3 országból származik a legtöbb. Eredményként az ország rövidítését adjuk meg. (4soklemez)
5.Legértékesebbek a még érintetlen hanglemezek. Lekérdezéssel határozzuk meg azoknak a hanglemezeknek az előadóját, címét és árát, amelyeknek a borítójához és a lemez állapotához a ,,bontatlan'' kifejezés is meg van adva az állapotánál. (5bontatlan)
6.Készítsünk jelentést, amely árakra lebontva megadja Oscar Peterson jazz zongorista önálló (egyedüli előadó) lemezeinek címét, kiadásuk évét és a lemez állapotának angol kifejezését. A jelentést lekérdezéssel készítsük elő. Az oszlopok felirata a mintának megfelelő legyen. (6peterson)
 
 

7.Sokáig nehéz volt lemezt készíteni Magyarországon és külföldön egyszerre. Lekérdezés segítségével adjuk meg azokat a Magyarországon (országkódja: H) lemezt kiadó előadókat, akiknek külföldön is készült lemeze. A listában minden név egyszer jelenjen meg. (7nemzetkozi)
 
 

8.Egy-egy jazz koncert felvételét több országban is kiadták egyszerre. Lekérdezés segítségével adjuk meg azoknak a lemezeknek minden adatát, amelyeknél az előadók, a címek, a kiadás éve megegyezik, de több országban is megjelentek. A listában minden lemez egyszer jelenjen meg. (8tobb)

Beküldendő egy tömörített i395.zip állományban az adatbázis, valamint egy rövid dokumentáció, amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.
Letölthető fájlok: lemeztar.txt, ismerteto.txt, skala.txt.