Feladat: I.377 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2015/május, 294 - 295. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az oktatas.hu portál évről évre megjeleníti a tantárgyi OKTV döntők eredményét:

http://www.oktatas.hu/kozneveles/tanulmanyi_versenyek/oktv_kereteben/dijazottak_eredmenyek
Az eredménylistát PDF formátumú dokumentumként adják meg tantárgyanként. A formátum módot ad ugyan arra, hogy egyszerű szöveges keresést végezzünk, de összetett keresést vagy statisztikai feldolgozást nem támogat.
A portál üzemeltetőitől azt a feladatot kaptuk, hogy tervezzünk adatbázist az eredmények tárolására és tervezzük meg azt a folyamatot, amely során az adatok átvihetők a fájlokból az adatbázisba. Teszt céllal az informatika tárgy alkalmazói kategóriája utolsó öt évének adatait kell a megtervezett adatbázisba betöltenünk.
A megoldáshoz csak a fenti címen elérhető fájlokat használhatjuk. A szükséges konverziós lépésekhez tetszőleges ‐ lehetőleg ingyenes ‐ programot igénybe vehetünk.
Az üzemeltetők kikötötték, hogy az adatbázist a Microsoft Access alapértelmezett formátumában vagy MySQL dump fájlként kell leadni, mivel a hétköznapokban ezeket az eszközöket használják.
Beküldendő egy tömörített állományban (i377.zip) a megoldás leírása (i377.pdf) és az adatbázis (i377.accdb, i377.sql). A leírás tartalmazza az adatbázis modelljét (a táblák kapcsolatát) kifejező képet, a használt adatbázis-kezelő nevét és verzióját, valamint a PDF fájlok feldolgozásának reprodukálható folyamatát, a közben felvetődő technikai vagy tartalmi jellegű problémákat és azok megoldását is.