Feladat: S.97 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2015/március, 170. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy elefántcsorda szép rendezetten, egy sorban halad. Az elefántokat 1-től N-ig számozzuk (1N100000). Az 1-es elefánt a legkisebb, és szép sorban az N-edik a legnagyobb. Az lenne a célravezető, ha a legkisebb elefánt menne legelöl, a második utána, stb. Ám ez nem feltétlenül van így. Egy elefántpár ‐ a sorból kiválasztott két elefánt ‐ rossz sorrendben van, ha a nagyobb megy előrébb. Számoljuk ki, hogy hány elefántpár van rossz sorrendben.
A program olvassa be a standard input első sorából N-et, majd a következő sorból N egész számot, melyek az elefántokat jelölik sorrendben, majd írja a standard output első és egyetlen sorába a rossz elefántpárok számát.

 
Példa bemenet:  Példa kimenet:  5   5   4 3 1 2 5
 

Magyarázat: az (1,3), (1,4), (2,3), (2,4) és (3,4) párok vannak rossz sorrendben.
Pontozás és korlátok: A programhoz mellékelt, a helyes megoldás elvét tömören, de érthetően leíró dokumentáció 1 pontot ér. A programra akkor kapható meg a további 9 pont, ha bármilyen hibátlan bemenetet képes megoldani az 1 mp futásidőkorláton belül.
Beküldendő egy tömörített s97.zip állományban a program forráskódja (s97.pas, s97.cpp, ...) az .exe és más, a fordító által generált állományok nélkül, valamint a program rövid dokumentációja (s97.txt, s97.pdf, ...), amely a fentieken túl megadja, hogy a forrás mely fejlesztői környezetben fordítható.