Feladat: I.370 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2015/március, 166 - 167. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy vad hegyi folyón csak egy rossz állapotú függőhídon lehet átkelni. A híd egymáshoz rögzített kötelekből és azokra keresztbe erősített lécekből áll. A lécek hiányosak és kevés van belőlük.
Felújítás, illetve a lécek átrendezése előtt megmérték az egymás melletti lécek távolságát a bal parttól a jobbig. Rendelkezésünkre állnak és a honlapunkról letölthetők a centiméterekben mért adatok a hid.txt állományban.
Az állomány első sorában a függőhíd H hossza található (300H50000), második sorában az elméletileg meghatározott biztonságos L lépéshossz (40L80) van. Az ezt követő N sor (1NH) a lécek távolságát tartalmazza. A léceken való lépkedés akkor biztonságos, ha távolságuk kisebb az L lépéshossznál. (A lécek annyira keskenyek, hogy saját szélességük elhanyagolható.)
Például (a / jel soremelést jelöl): 352 / 75 / 28 / 74 / 84 / 22 / 69 / 73 / ...
A példában a híd hossza 352 cm, a biztonságos lépéstávolság 75 cm, az első léc a bal parttól 28 cm, majd a második léc az elsőtől 74 cm távolságban van.
Készítsünk programot i370 néven, amely megoldja az alábbi feladatokat.
A képernyőre írást igénylő részfeladatok eredményének megjelenítése előtt írjuk a képernyőre a feladat sorszámát (például 4. feladat: ). Az ékezet nélküli kiírás is megengedett.

1.Olvassuk be a hid.txt állomány adatait és a következő feladatokat ezek alapján oldjuk meg.
2.Írjuk ki a képernyőre az utolsó léc és a jobb part távolságát.
3.Adjuk meg centiméterben, hogy a bal partról indulva milyen távolságig lehet biztonságosan a hídon átmenni. Ha a teljes hídon biztonságosan lehet közlekedni, akkor írjuk ezt ki.
4.Írjuk ki a híd leghosszabb olyan szakaszának kezdő és utolsó lécének sorszámát, ahol végig veszélyesen nagy távolságban vannak a lécek.
5.Egy lécet el kell távolítanunk. Hány helyről választhatunk olyat, amelyet felszedve az előzőről a következőre még biztonságosan át lehet lépni?
6.Gyűjtsük ki és írjuk ki a képernyőre azoknak a lécpároknak a sorszámait, amelyek közé legalább egy újabb lécet kell elhelyezni a biztonságos átkeléshez. Például: 2-3.
7.Adjuk meg, hogy minimálisan hány lécet kell majd a teljes hídra felszerelni a biztonságos állapot eléréséhez.
8.A még rossz állapotú hídon ketten kézen fogva szeretnének átmenni. Megállapodnak, hogy a biztonság kedvéért a hídon végig minden lábuk külön lécen legyen. Léceket visznek magukkal, hogy ahol kell, maguk előtt lefektessék azokat. A hátsó ember visszanyúlva egy lépés távolságban egy általuk letett lécet fel is tud venni és társának előre tudja adni. Számoljuk ki, hogy minimálisan hány léccel a kezükben induljanak el a hídon, hogy biztonságosan át tudjanak kelni. (A hídon már eredetileg ott lévő lécek rögzítve vannak és nem felszedhetők.)
Példa: A és B ember lábainak helye mozgásuk során: A_láb1 5, A_láb2 4, B_láb1 3, B_láb2 2, B az 1. lécet felveheti, ha nincs rögzítve, előre adhatja. A előre letehet egy lécet L távolságban, A_láb2 6, B_láb2 4, a 2. lécet felveheti ...
Beküldendő a program forráskódja (i370.pas, i370.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (i370.txt, i370.pdf, ...), amely megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.
Letölthető fájl: hid.txt