Feladat: I.365 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2015/január, 36 - 37. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy terménykereskedelemmel és raktározással foglalkozó vállalkozás egyetlen nagy telephellyel rendelkezik, amelynek 5 teherkapuja van. A vállalkozás egyféle terménnyel foglalkozik, amit 10 kamionnal szállít a termelőktől a raktárba, illetve a raktárból a vevőkhöz. A kamionok, a rakodási idők hosszúsága miatt, a kapukon óránként legfeljebb egyszer haladhatnak át. A raktárnál az a szabály, hogy a kamionok bármelyik kapun ki és be közlekedhetnek, de áthaladáskor meg kell állniuk, amíg a rendszámukat, az áthaladás időpontját (1‐100), irányát (Be vagy Ki), a kapu sorszámát (1‐5) és a jármű súlyát (0,0‐100,0) elektronikusan rögzítik.
Példa a kapuknál rögzített adatokra:

 
Rendszám  Óra  Irány  Kapu  Súly (t)  ZU-62452Be131,6   WV-50783Be135,4   ZU-62453Ki135,4   HN-93147Ki136,8   ...
 

A honlapunkról letölthető az i365.zip állományban az 5 kapunál rögzített adatok listája a kapu1.txt, kapu2.txt, ..., kapu5.txt fájlban és a kamionok adatai a teherautok.txt fájlban (tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású szövegállomány).
A megoldás során vegyük figyelembe a következőket:
A megoldás során törekedjünk képlet, függvény, hivatkozás használatára.
A megoldás során az E oszloptól jobbra végezhetünk segédszámításokat.
A megoldásban saját függvényt vagy makrót nem használhatunk.
1.Nyissuk meg táblázatkezelő program segítségével a kapuknál rögzített adatok fájljait és tartalmukat másoljuk egy Raktár nevű munkalapra, közös táblázatba. Ügyeljünk, hogy a táblázatnak csak egy fejléce legyen, a feleslegeseket töröljük. A táblát mentsük a táblázatkezelő saját formátumában i365 néven.
2.Helyezzük el a Teherautók nevű munkalapon a kamionok adatait úgy, hogy az első beolvasott adat az A1-es cellába kerüljön.
3.Rendezzük Raktár munkalapon az adatokat a kamionok rendszáma és azon belül a kapun való áthaladás órája szerint.

A további kérdésekre a válaszokat a Teherautók munkalapon jelenítsük meg úgy, hogy minden meghatározott érték előtti cellában, vagy az oszlopok feletti cellában a tartalomra utaló felirat legyen.
4.Határozzuk meg, hogy a vizsgált időszakban a kamionok külön-külön mennyi terményt szállítottak be a raktárba, illetve szállítottak ki. (Egy kamion által szállított termény súlya a kapunál mért és az önsúly különbsége.)
5.Adjuk meg annak a kamionnak a rendszámát, amely a legtöbb termést szállította be a raktárba.
6.Írassuk ki, hogy a kamionok az első kapun történő áthaladása előtt a telepen vagy azon kívül voltak-e.
7.Olvassunk be egy időpontot a megadott időszakban és írjuk ki, hogy hány kamion van a telepen éppen ekkor. A megadott órában átlépőket már ne vegyük figyelembe.
8.Írjuk ki, hogy az adatok alapján legalább hány kamion szabálytalanul nem állt meg a kapunál az adatok rögzítéséhez.
9.Határozzuk meg, hogy melyik óra volt a legforgalmasabb.

Beküldendő egy tömörített állományban (i365.zip) a táblázatkezelő munkafüzet (i365.xlsx, i365.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i365.txt, i365.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziója.