Feladat: I.379 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2015/szeptember, 356 - 357. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A nyugatot benépesítő telepesek sokan ismerték egymást, akár még leveleztek is volna, de arról gyakran fogalmuk sem volt, hogy egy másik család vajon merre lehet. Postakocsi nem volt, csak a szomszédok találkoztak. Mivel más módjuk nem volt, a terület feltérképezésére a következőt találták ki:
Ha két szomszéd találkozik, akkor kicserélik ismereteiket. Ez azt jelenti, hogy egyik a másiktól megtudja, hogy az kikről tud már. Ha az adott illetőről még nem tudott, akkor feljegyzi a nevét és azt, hogy kitől hallott róla. Ha ezután bármilyen üzenetet kíván egyik telepes egy másiknak eljuttatni, akkor azt kéri meg a továbbításra, akitől először hallott róla.
Megfelelően sok találkozás után mindenki tudomást szerez a terület minden telepeséről.
Feltételezzük, hogy kezdetben mindenki ismeri a szomszédjait, de más családokat nem. A szomszed.txt fájl tartalmazza a szomszédság leírását. A talalkozas.txt pedig a találkozásokat írja le időrendben (ki, kivel).
A standard bemenetről olvassuk be, hogy ki kinek akar üzenetet küldeni. Határozzuk meg, hogy hányadik találkozást követően indíthatja útjára az üzenetet, valamint azt, hogy az üzenet milyen úton jut el a címzetthez.
Példa (a többsoros bemeneteknél a példában a sortörések helyett / jelet írtunk):

 
szomszed.txttalalkozas.txtBemenetKimenet  1 2 / 1 3 / 1 4 / 1 5 /   2 8 / 4 1 /4 113   2 3 / 2 6 / 2 7 / 2 8 /2 1 / 2 74 1 2 8 11   2 9 / 8 10 / 8 11   
 

Beküldendő egy tömörített i379.zip állományban a program forráskódja és megoldás rövid leírását bemutató dokumentáció, amely egyben megadja, hogy a forrás mely fejlesztő környezetben fordítható.