Feladat: S.63 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2011/május, 294 - 295. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Makromolekulák (például proteinek) szerkezetét erősen leegyszerűsített formában vonzó- (V) és közömbös- (K) részek sorozatával írhatjuk le.
Például: KVVKVVVKVVKV
A vonzó-részek egymás mellé kerülése a térszerkezet kialakulásakor kedvező. A molekula szerkezetét karakterláncként írhatjuk le, amely modellünkben két dimenzióban feltekeredhet. A V-részek leginkább a molekulaszerkezet belsejében halmozódnak fel és a K-részek kívül.

 
 

Az ábrán jelöltük a molekulaszerkezet tekeredését és a VV elemek kapcsolatát. A természetben az a szerkezet kedvező stabilitású, amelynél több VV kapcsolat jön létre. A második szerkezetben 9, míg az elsőben csak 6 kapcsolat jött létre.
Készítsünk programot S63 néven, amely meghatározza egy adott makromolekula legstabilabb szerkezetét.
A program a makromolekula szerkezetét fájlból olvassa be. Az eredményt, a molekula síkbeli alakját, amely a maximális számú VV kapcsolatot tartalmazza (ha több ilyen van, akkor elegendő egyet), a kapcsolatok számát és a molekula kapcsolódási sorrendjét a képernyőn jelenítjük meg. A program egyetlen parancssori argumentuma a bemeneti fájl legyen.
A bemenet egyetlen sora V és K karaktereket tartalmaz (maximum 20-at).
 

 
Beküldendő a program forráskódja (s63.pas, s63.cpp, ...) az .exe és más fordító által generált állományok nélkül, valamint a program rövid dokumentációja (s63.txt, s63.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrás melyik fejlesztő környezetben fordítható egy tömörített s63.zip állományban.