Feladat: I.268 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2011/május, 291 - 292. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ma már egyre több cég ügyféltere klimatizált. A modern klímaberendezés nem csupán az állandó hőmérsékletet, hanem a megfelelő páratartalmat is biztosítja.
Feladatunk táblázatkezelő programmal modellezni egy nagy forgalmú ügyféltér hőmérsékletének alakulását nyitástól zárásig, azaz 9:00-től 16:00-ig.
A helyiségben egy régi, csak hűteni képes ON/OFF típusú készülék működik, amely bekapcsolt állapotban teljes kapacitással üzemel, kikapcsolt állapotban pedig egyáltalán nem von el hőt. A működési ciklus 3 perc, azaz minden harmadik percben méri a hőmérsékletet. Ha méréskor alatta marad a beállított értéknek, kikapcsol, ha felette van, bekapcsol. Ezt a 3 percet tekintjük a feladat későbbi részeiben időegységnek.
A modell alkotásakor a következő paramétereket kell figyelembe vennünk:

 
 

Nyitáskor a klíma kikapcsolt állapotban van.
Egy időegység alatt az ügyfelek száma legfeljebb hárommal nőhet vagy csökkenhet. Ezt véletlenszám generálásával határozzuk meg. A változás iránya az aktuális létszámtól függ. Például ha 10 fő van a teremben, kétszer akkora valószínűsége van a növekedésnek, mint a csökkenésnek, 15 fő esetén a növekedés és csökkenés azonos valószínűséggel következik be. A létszám természetesen nem lehet negatív és nem lépheti túl a 30 főt.
A vastag betűvel jelölt adatokat a modell vizsgálata során szabadon meg lehet változtatni.
Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i268.xls, i268.ods, ...), amely tartalmazza a modellt és a belső hőmérséklet időbeli alakulását ábrázoló grafikont, valamint egy szöveges dokumentum (i268.txt, i268.pdf, ...), amely ismerteti a megoldás főbb lépéseit, a továbbfejlesztés lehetőségeit és a modell alapján tett megállapításokat egy tömörített i268.zip állományban.