Feladat: I.310 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2013/január, 34 - 35. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jégtáblákat tartalmazó vízfelületet írunk le táblázatos módon a ‐ honlapunkról letölthető ‐ jegesviz.txt állományban. Ebben egy N×N-es négyzet alakú táblázat van, amelynek celláiban a V karakter vizet és a J jeget jelentsen. A táblázat szélén lévő cellák vizet tartalmaznak.

 
 

A jegesviz.txt állomány első sorában egy egész szám van (3N100), amely a táblázat sorainak és oszlopainak számát jelenti. A következő N sor mindegyike N karaktert (V vagy J) tartalmaz.
A jegesviz.txt állomány első néhány sora:
 
14VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVJJJVVJJJJJVVVVJJVVVVJJJVVV...   
 

Készítsünk programot i310 néven, amely megoldja az alábbi feladatokat. Az egyes feladatok megoldása előtt jelenítsünk meg a képernyőn a feladat sorszámát tartalmazó szöveget (például: 2. feladat). Az ékezet nélküli kiírás is megengedett.
1.Olvassuk be és tároljuk a jegesviz.txt állomány adatait.
2.Írjuk a képernyőre a fájlban található táblázat alapján, hogy a vizsgált felület hány százalékát fedi jég. Az eredményt két tizedes jegy pontossággal adjuk meg.
3.Adjuk meg, hogy a táblázat melyik oldalához van legközelebb jég. Ha több megoldás is van, akkor elegendő egyet megadni. Például: Az alsó oldalhoz van legközelebb jég.
4.A táblázat J tartalmú cellái jégtáblát alkotnak. A jégtábla állhat egy vagy több J cellából. A több cellás jégtáblánál minden J cella 4 szomszédja közül legalább 1 szintén J-t tartalmaz. Írjuk a képernyőre a jégtáblák számát.
5.Határozzuk meg a legnagyobb jégtáblát alkotó J cellák számát, és az eredményt írjuk a képernyőre.
6.A jégtáblák időegységenként a szélükön olvadnak. A J-t tartalmazó cella V tartalmú lesz, ha négy oldalszomszédja közül legalább kettő V. Írjuk a képernyőre, hogy hány időegység után olvad el az összes jégtábla.

Beküldendő a program forráskódja (i310.pas, i310.cpp, ...) és rövid dokumentációja (i310.txt, i310.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.