Feladat: I.272 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2011/szeptember, 359. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Táblázatkezelés, szövegszerkesztés

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy autósporttal foglalkozó kiadvány számára az internetről összegyűjtöttük a Forma 1-es versenyzők főbb adatait. Mivel a források angol nyelvűek voltak, ezért a megjelenítéshez az adatokat alakítsuk át a szerkesztő kívánalmainak megfelelően, majd készítsünk statisztikát.

1.Töltsük be az adat.txt tabulátorokkal tagolt szövegfájl tartalmát a táblázatkezelő versenyző munkalapjára és mentsük el forma1 néven a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában (a szövegfájl honlapunkról letölthető).
2.A D oszlopban a pilóta nevét a következő formában jelenítsük meg: ,,Zsolt Baumgartner (Hungary)''.

A szerkesztő a neveket születési idő szerint növekvő sorrendben kéri, ezért az E oszlopban meg kell határoznunk a születési dátumot. Ehhez a C oszlop adatait az alábbi feladatok szerint dolgozzuk fel. Ha szükséges, a J oszloptól jobbra segédszámításokat végezhetünk és segédtáblát készíthetünk:
3.Az F oszlopban határozzuk meg a születés évét.
4.A G oszlopban határozzuk meg a születés hónapját.
5.A H oszlopban határozzuk meg a születésnapot.
6.Az E oszlopban határozzuk meg a születési dátumot. A dátum a következőképpen jelenjen meg: ,,1981. január 1.''
7.A pilóták adatait rendezzük a születési idő szerint növekvően.
8.A munkafüzetbe szúrjunk be egy új lapot ország néven. Ennek A oszlopában tüntessünk fel minden országot, amelynek volt Forma 1-ben szereplő versenyzője. A B oszlopban határozzuk meg ezek számát.
9.A legalább 15 versenyzőt adó országok adatait jelenítsük meg kétdimenziós oszlopdiagramon. A skála 10-től induljon, az egyes oszlopok mintázata pedig az adott ország zászlója legyen.
10.A kiadvány szerkesztője úgy gondolja, hogy az év minden napjára választ egy versenyzőt, aki azon a napon született, és őt mutatja be. Ennek előkészítésére hozzunk létre egy nap nevű munkalapot.
11.A nap munkalap A oszlopában jelenítsük meg az év napjait január 1-től december 31-ig. Az egyes cellákban a hónap neve és a nap sorszáma látszódjon.
12.A nap munkalap B oszlopában határozzuk meg, hogy az adott napon hány versenyző közül választhat a szerkesztő. A feladat megoldásához a versenyző munkalapon vagy a nap munkalapon segédcellákat használhatunk.

Beküldendő egy tömörített i272.zip állományban a táblázatkezelő munkafüzet (i272.xls, i272.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i272.txt, i272.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma.