Feladat: I.254 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/december, 553 - 554. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egyre több dokumentum mögött van ott ‐ általában közvetlenül nem látható módon ‐ az XML. Ezen dokumentumok lehetnek szövegesek, táblázatok, de akár adatbázisok is. Az adatbázisok esetén megszokhattuk, hogy az adatokat egy jól meghatározott szerkezetben tároljuk el. Ez a szerkezet XML használata esetén is megalkotható, XML sémának nevezik. Az XML séma egy speciális XML dokumentum, XSD kiterjesztéssel jelölik.
Készítsük el a diákkal kapcsolatosan tárolt személyes adatok rögzítésével kapcsolatos XML-sémát. A diákok és szülők személyes adataira gondoljunk, tehát a tanulmányi, fegyelmi, hiányzási adatokra nincs szükség. A séma elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy az a valósághoz, mindennapi élethez minél inkább igazodjon, azaz lehetséges, hogy valakinek több e-mail címe vagy telefonszáma van, esetleg valamely szülő nem ismert.
A kötelező adatokat a Közoktatási törvény 2. számú mellékletében a ,,A gyermekek, tanulók adatai'' rész 1a és 1b pontjában találjuk meg. Egészítsük ki ezt a diák osztályával és az osztályfőnök nevével, valamint néhány olyan adattal, amellyel a séma itt nem használt lehetőségeit is kihasználja/bemutatja.
Munkánkat a http://www.xmlme.com/Validator.aspx lapon online módon is ellenőrizni tudjuk.
Beküldendő az i254.xsd XML séma, a sémának megfelelő, néhány adatot tartalmazó i254.xml dokumentum egy i254.zip fájlba tömörítve.