Feladat: I.251 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/november, 486 - 487. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A magyarországi villamos erőművek adatai állnak rendelkezésünkre az eromu.txt, a kapcsolo.txt és a futoanyag.txt állományokban. Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák.

1.Készítsünk új adatbázist i251 néven. A mellékelt adatállományokat importáljuk az adatbázisba a forrásállományokkal azonos néven.
2.Beolvasáskor állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat. A táblákba ne vegyünk fel új mezőt.

Táblák

eromu (id, nev, kezd, veg, teljesitmeny, egyseg)
id     Az erőmű azonosítója (szám), ez a kulcs;nev     Az erőmű neve (szöveg);kezd     Az erőmű építési beruházásának kezdeti éve (szám);veg     Az erőmű elkészültének, illetve üzembe helyezésének éve(szám);teljesitmeny     Az erőmű teljesítménye megawattban (szám);egyseg     Az erőmű egységeinek (blokkjainak, turbináinak) száma(szám);  
kapcsolo (ero_id, futoa_id)
eromu_id     Az erőmű azonosítója (szám), kulcs;futoanyag_id     A fűtőanyag azonosítója (szám), kulcs;  
futoanyag (id, nev)
id     A fűtőanyag azonosítója (szám), ez a kulcs;nev     A fűtőanyag neve (szöveg).  

 
 

Készítsük el a következő feladatok megoldásait. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok viszont ne. A megoldásokat a zárójelben lévő néven mentsük el.
3.Soroljuk fel ábécérendben, lekérdezés segítségével, a megújuló energiaforrással, azaz biomasszával vagy vízzel üzemeltetett erőművek nevét. (3megujulo)
4.Melyik a legnagyobb teljesítményű erőművünk? Adjuk meg a nevét és a teljesítményét. (4legnagyobb)
5.Lekérdezéssel határozzuk meg, hogy melyek azok az erőművek, amelyek ugyanolyan fűtőanyagot használnak, mint a ,,Mátrai Erőmű''. (5matrai)
6.Adjuk meg fűtőanyagonként, hogy ha csak az az energiaforrás állna rendelkezésre, mennyi lenne az erőművek együttes teljesítménye. A fűtőanyag és összes teljesítmény lista az utóbbi szerint csökkenően jelenjen meg. (6tipusonkent)
7.Készítsünk lekérdezést, amely megadja, hogy évtizedenként hány erőművet helyeztek üzembe? (7szakaszok)
Példa: Az 1960-as évek az 1960-tól 1969-ig tartó éveket jelenti.
 
 

8.A barnaszénnel működő erőművek a környezetet erősen terhelik, ugyanakkor alacsony fűtőértékűek, ezért a felhasználását megszüntetik. Az adatbázis karbantartásához, egymás utáni végrehajtást feltételezve, három törlő lekérdezést készítsünk. A törlő lekérdezéseket lefuttatni nem szükséges, de megengedett.
a.Töröljük, lekérdezés segítségével a kapcsolo táblából azokat a rekordokat, ahol a barnaszén felhasználásához volt kapcsolat. (8barna_1)
b.Töröljük a futoanyag táblából a barnaszén rekordját. (8barna_2)
c.Töröljük az eromu táblából azoknak az erőműveknek az összes adatát, amelyeket be kell zárni, mert nem maradt más fűtőanyag típusuk. (8barna_3)

Beküldendő az adatbázis (i251.odb, i251.mdb, ...), valamint egy rövid dokumentáció (i251.txt, i251.pdf, ...), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma egy tömörített i251.zip mappában.