Feladat: I.305 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2012/november, 485 - 487. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Központi Statisztikai Hivatal minden évben közzé teszi a magyarországi települések alapvető adatait. Ez a feladat a 2011. január 1-jén kiadott adatok felhasználásával készült. Az adathalmaz érdekessége, hogy a fővárost nem tartalmazza egységében, hanem kerületenkénti bontásban vannak benne az adatai.

1.Hozzunk létre i305 néven egy üres adatbázist. Importáljuk az adatbázisba a helyseg, kisterseg, megye, megyeresz, onkormanyzat, telepulestipus, kisebbseg táblákba az ezekkel az elnevezésekkel azonos nevű txt fájlokból az adatokat! (A fájlok UTF-8 kódolású, tabulátorral tagoltak, első sorukban a mezőnevek találhatók.) A táblák kapcsolatát a leírásuk utáni ábra mutatja.

Táblák:

helyseg (kshkod, nev, teltip, megyekod, ktkod, terulet, lelekszam, lakasok)
kshkod   szám     a település KSH kódja (ez a kulcs);nev   szöveg     a település neve;teltip   szám     településtípus;megyekod   szám     megyekód;ktkod   szám     kistérségkód;terulet   szám     a település területe hektárban;lelekszam   szám     a település lélekszáma;lakasok   szám     a településen nyilvántartott lakóingatlanok száma;  


kisterseg (ktkod, ktnev, szekhely)
ktkod   szám     a kistérség kódja (ez a kulcs);ktnev   szöveg     a kistérség neve;szekhely   szöveg     a kistérség székhelye;  


megye (megyekod, megyenev)
megyekod   szám     a megye kódja (ez a kulcs);megyenev   szöveg     a megye neve;  


megyeresz (megyekod, megyenevresz)
megyekod   szám     a megye kódja (ez az összetett kulcs része);megyenevresz   szöveg     a megyék elnevezésében szereplő szavak(ez az összetett kulcs része);  


onkormanyzat (kokod, kisebbseg)
kokod   szám     a kisebbségi önkormányzat kódja (ez a kulcs);kisebbseg   szöveg     a kisebbségi önkormányzat nemzetisége;  


telepulestipus (telkod, telepulestipus)
telkod   szám     a településtípus kódja (ez a kulcs);telepulestipus   szöveg     a településtípus hivatalos megnevezése;  


kisebbseg (kshkod, kokod)
kshkod   szám     a település KSH kódja (ez az összetett kulcs része);kokod   szám     az ott működő kisebbségi önkormányzat kódja(ez az összetett kulcs része).

 
 

2.Készítsünk lekérdezést, amely megadja a Kecskeméti kistérség településeit lélekszám szerint csökkenő sorrendben! (2kecskemet)
3.Készítsünk lekérdezést arról, hogy melyik megyében hány kistérség található! (A fővárost ne jelenítsük meg!) A lista a megyék neve szerinti ábécérendben jelenjen meg! (3kistersegek)
4.Adjuk meg lekérdezéssel, hogy egy-egy településtípusból mennyi helység található hazánkban! (4tipusok)
5.Lekérdezéssel adjuk meg, hogy hány km2 Budapest területe! (1  hektár=0,01km2) (5bpter)
6.Soroljuk fel lekérdezéssel, hogy melyik településnek van örmény kisebbségi önkormányzata! (6ormeny)
7.Adjuk meg lekérdezés segítségével, hogy hány településnek van legalább ötféle kisebbségi önkormányzata! (7sokkisebbseg)
8.Adjuk meg lekérdezés segítségével a harminc legnagyobb népsűrűségű település nevét, lélekszámát és népsűrűségét fő/ha mértékegységben! (8suru)
9.Hány olyan település van megyénként, amelynek neve a megye nevének valamelyik szavával kezdődik vagy megegyezik? (9johelyen)
10.Melyek azok a települések, amelyek neve egy másik megye elnevezésének valamelyik szavával kezdődik? Adjuk meg a település nevét és a megyét is! (10máshol)

Beküldendő az adatbázis (i305.mdb, i305.accdb, i305.odb, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i305.txt, i305.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.