Feladat: I.299 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2012/szeptember, 357 - 359. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy fűszerforgalmazó cég új termékcsaláddal jelentkezik a piacon. Az új termékcsoport neve: Minden ízében íz. A termékek a nevükhöz illően fűszerkeverékek. A fűszerkeverékek nevét, összeállítási receptjét és az alapfűszerek adatait egy adatbázisban tárolják.
Az adatbázis három táblából áll:

Fuszer (fkod, fuszernev, egysegar)
fkod  (szöveg)    az adott fűszerfajta kódja (ez a kulcs);fuszernev  (szöveg)    az adott fűszerfajta neve;egysegar  (szám)    az adott fűszerfajta 1 kg-jának nagykereskedelmi  beszerzési ára;  


Keverek (kkod, kevereknev)
kkod  (szöveg)    az adott fűszerkeverék kódja (ez a kulcs);kevereknev  (szöveg)    az adott keverékfajta neve;  


Komponens (fkod, kkod, tart)
fkod  (szöveg)    egy adott fűszerfajta kódja(ez az összetett kulcs része);kkod  (szöveg)    az adott fűszerkeverék kódja(ez az összetett kulcs része);tart  (szám)    azt mutatja meg, hogy az adott fűszerből az adott  keverék 1 kg-jába hány grammot kell keverni.  

A táblák kapcsolatát az ábra mutatja:

 
 

Hozzunk létre i299 néven egy adatbázist.
Importáljuk az UTF-8 kódolású, a táblák nevével megegyező nevű, honlapunkról letölthető szövegfájlokból az adatokat. Ügyeljünk a kapcsolatok megadására.
Készítsük el az alábbi kérdésekre válaszoló lekérdezéseket.
1.Adjuk meg azon fűszerkeverékek nevét, amelyek tartalmaznak kurkumát. (01kurkuma)
2.Adjuk meg a Szecsuáni fűszerkeverék összetevőit és azok mennyiségét, részarány szerint csökkenő sorrendben. (02szecsuani)
3.Adjuk meg, hogy melyik keverék tartalmazza a legtöbbféle összetevőt, és hogy szám szerint mennyit. (03legtobbfele)
4.A cég mindegyik fűszerkeverékből 100-100 darab 100g-os mintát készít, hogy ingyenes termékmintaként szétküldhesse. Mennyibe kerülnek összesen az ehhez felhasznált fűszerek? (04mintaar)
5.Egy hajóbaleset miatt időlegesen nem lehet beszerezni a szecsuáni borsot és a kardamomot. Listázzuk ki, hogy melyik fűszerkeverékek készítésével kell leállni. Minden keverék neve legfeljebb egyszer jelenjen meg. (05nemkeverheto)
6.Az előző feladat feltételei szerint adjunk választ arra, hogy melyik keverékek előállítását nem kell szüneteltetni. (06keverheto)
7.Adjuk meg a sót nem tartalmazó fűszerkeverékek nevét, legnagyobb részarányú összetevőjének nevét és annak kilónkénti tömegét. (07sotlan)
8.Adjuk meg a Mediterrán és a Flekken keverékek közös összetevőinek listáját. Csak a fűszer fajtája számít a mennyiségétől függetlenül. (08mfkozos)
9.Adjuk meg, hogy mely összetevőkben tér el a Grill és a Pikáns Grill keverék (azon összetevők nevét, amelyek csak az egyik keverékben szerepelnek). Itt is csak a fajta számít. (09grilldifi)
10.Soroljuk fel azon fűszerkeverékeket, amelyekben a legdrágább fűszert felhasználják. Jelenjen meg e fűszer 1 kg keverékre vetített ára is keverékenként. (10draga)

Beküldendő az adatbázis (i299.mdb, i299.accdb, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i299.txt, i299.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.