Feladat: I.293 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2012/április, 229 - 231. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A rádiócsatornák műsorait az ország területén több adó sugározza. Ez volt a témája a 2010. májusi informatika érettségi gyakorlati vizsga adatbázis-kezelés feladatának, amely még a 2009-es adatokat tartalmazta. A rádióadók, illetve azok sugárzási adatai változnak. Vizsgáljuk meg, hogy milyen változások történtek. Rendelkezésünkre állnak a rádiócsatornák 2009-es és 2012-es sugárzási adatai és földrajzi helyük az aregi.txt, az auj.txt és a telepules.txt állományokban.

1.Készítsünk új adatbázist i293 néven. Importáljuk az adattáblákat az adatbázisba aregi, auj és telepules néven. A txt típusú adatállományok tabulátorokkal tagolt UTF-8 kódolásúak, és az első soruk tartalmazza a mezőneveket. Az aregi és az auj táblákhoz adjunk hozzá azon néven egyedi azonosítót.
2.Beolvasás során állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat.

Táblák:
aregi (azon, frekvencia, teljesitmeny, csatorna, adohely, cim) a 2009-es adatokat tartalmazza;
azona frekvencialista aktuális elemének azonosítója (számláló),ez a kulcs;frekvenciaa sugárzási frekvencia MHz-ben (szám);teljesitmenya sugárzás maximális teljesítménye kW-ban (szám);csatornaa rádiócsatorna neve (szöveg), üres, ha a sugárzás szünetel;adohelyaz adóállomás települése (szöveg);cima településen belüli sugárzási hely neve (szöveg), ha a telepü-lésen belül csak egy adó van, akkor üres;  auj  (a mezők neveés típusa megegyezik az  aregi  tábláéval) a 2012-es adatokattartalmazza;  

telepules (nev, megye)
nevtelepülés neve (szöveg), ez a kulcs (minden, a kiosztásbanelőforduló település neve megtalálható);megyea település megyéjének neve (szöveg).  

A rádiócsatornákat a sugárzási teljesítmény alapján az alábbi kategóriákba sorolják:
 
KategóriaSugárzási teljesítmény   helyi0,1 kW és alatta  térségi0,1 és 1 kW között  országos1 kW és fölötte  
 

Készítsük el a következő feladatok megoldását. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok ne. A megoldásainkat a zárójelben lévő néven mentsük el.
3.Soroljuk fel lekérdezés segítségével azokat a településeket, ahonnan 2012-ben a ,,MR1-Kossuth Rádió''-t sugározzák. A listában minden településnév csak egyszer szerepeljen ábécé sorrendben. (3kossuth)
4.Listázzuk ki azoknak a településeknek a nevét, ahonnan csak egy rádiócsatornát sugároztak 2009-ben. (4egy)
5.Készítsünk lekérdezést, amely felsorolja azokat a 2009-es rádiócsatornákat, amelyek mára megszűntek, azaz az országban nem sugároznak. (5megszunt)
6.Adjuk meg lekérdezés segítségével azokat az adóhelyeket, címeket és frekvenciákat, ahol csatornanév-váltás történt. A listában a frekvencia, a régi és az új csatornanév, az adóhely és a cím jelenjen meg. (6valtas)
7.Soroljuk fel lekérdezés segítségével azokat a településeket, ahol ma már van rádióadó, de 2009-ben még nem volt. (7ujak)

A további feladatok megoldását a 2012-es adatok alapján készítsük el.
8.Készítsünk lekérdezést, amely meghatározza, hogy megyénként hány olyan település van az adatbázisban, ahonnan rádióadást sugároznak. (8megyenkent)
9.Adjuk meg lekérdezés segítségével azt a térségi teljesítményű (a fenti táblázatból meghatározható értékű) rádiócsatornát, amelyet legtöbb adóhelyen sugároznak. (9nepszeru)
10.Lekérdezéssel írassuk ki azoknak a településeknek a nevét, ahonnan van helyi, térségi és országos csatornasugárzás is. A listában minden település nevét egyszer jelenítsük meg. (10vegyes)
11.Készítsünk lekérdezést, amely meghatározza településenként, hogy hány helyi, térségi és országos adó sugároz az országban. A számlálásból hagyjuk ki azokat a csatornákat, ahol a teljesítmény, illetve a csatorna neve hiányzik. (11sugarstat)

 
 

Beküldendő az adatbázis (i293.odb, i293.mdb, ...), valamint egy rövid dokumentáció (i293.txt, i293.pdf, ...), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.