Feladat: I.284 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2012/január, 32 - 33. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív szerves vegyületek. A legfontosabb vitaminok adatai állnak rendelkezésre a vtabla.txt állományban. Emellett a vitforras.txt állomány adatai azt adják meg, hogy az egyes vitaminok milyen élelmiszerekben fordulnak elő.

1.Készítsünk új adatbázist vitamin néven. Importáljuk az adattáblákat az adatbázisba vtabla és vitforras néven. A txt típusú adatállományok tabulátorokkal tagolt UTF-8 kódolásúak, és az első soruk tartalmazza a mezőneveket.
2.A létrehozás során állítsuk be a megfelelő típusokat és kulcsokat. A vitforras táblához adjunk hozzá azon néven egyedi azonosítót.

Tábla:
vtabla (vitid, nev, also, felso, old)
vitidA vitamin azonosítója (szám), ez a kulcs;nevA vitamin neve (szöveg);alsoA vitamin minimális napi szükséglete milligrammban (szám);felsoA vitamin maximális napi szükséglete milligrammban (szám);oldA vitamin oldhatósága (szöveg), értéke víz vagy zsír;  

vitforras (azon, vitid, elelmiszer)
azonAz élelmiszer azonosítója (számláló), ez a kulcs;vitidA vitamin azonosítója (szám);elelmiszerA vitamint tartalmazó élelmiszer neve (szöveg).  

 
 

Készítsük el a következő feladatok megoldását. A zárójelben lévő néven mentsük el azokat. Ügyeljünk arra, hogy a megoldásban pontosan a kívánt mezők szerepeljenek.
3.Listázzuk lekérdezés segítségével a vízben oldódó vitaminok nevét, minimális és maximális napi szükségletét. (3vizben)
4.Készítsünk lekérdezést, amellyel felsoroljuk a B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek nevét. (4b12)
5.Adjuk meg lekérdezés segítségével azoknak az élelmiszereknek a nevét, amelyekben kettőnél több vitamin van. Az élelmiszerek neve mellett jelenítsük meg a bennük előforduló vitaminok számát. (5tobb)
6.Adjuk meg lekérdezés segítségével, hogy az A-vitamint tartalmazó élelmiszerek milyen más vitamint tartalmaznak még. A listában minden vitamin neve egyszer szerepeljen, de az A-vitamint már ne jelenítsük meg. (6avit)
7.Lekérdezéssel határozzuk meg azoknak az élelmiszereknek a nevét, amelyek egyszerre zsír és vízoldható vitaminokat is tartalmaznak. Minden élelmiszer neve egyszer szerepeljen a listában. (7komplex)
8.Készítsünk jelentést, melyben a vitaminok neve szerint csoportosítva és rendezve jeleníti meg az azokat tartalmazó élelmiszerek nevét ábécérendben. A jelentéshez létrehozhatunk segédlekérdezést, ha szükséges. (8jel)
9.Listázzuk ki azokat a vitaminokat, amelyekhez nincs élelmiszerforrás megjelölve az adatbázisban. (9hiany)
10.Készítsünk kereszttáblás lekérdezést, amelyben élelmiszerenként megadjuk, hogy a vitaminok közül melyeket tartalmazza. (10kereszt)

 
 

Beküldendő egy tömörített i284.zip állományban az adatbázis (i284.accdb, i284.odb, ...), valamint egy rövid dokumentáció (i284.txt, i284.pdf, ...), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.