Feladat: 2012. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 5. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Kitűző(k):  Sarlós Ferenc ,  Vankó Péter ,  Vigh Máté 
Füzet: 2012/november, 500 - 501. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia, Elektromos mérés

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
2. feladat. Nemlineáris fekete doboz

Ebben a mérésben a 6. ábrán látható nemlineáris elemet is tartalmazó elektromos fekete dobozt vizsgálták a versenyzők.
A fekete dobozban egy ismeretlen, nemlineáris karakterisztikájú áramköri elem, egy elektrolitkondenzátor és egy ‐ kapcsolóval rövidre zárható ‐ 10μH induktivitású tekercs található. A méréshez egy áramforrás, egy ,,intelligens'' (adatgyűjtő funkciókkal rendelkező) multiméter és összekötő vezetékek állnak még rendelkezésre.

 

6. ábra
 



 

7. ábra
 



 

8. ábra
 

A multiméter ‐ két különböző bemeneten ‐ egyszerre tud feszültséget és áramerősséget mérni. Ezekkel együtt kiírja és elmenti a feszültség és az áramerősség változási sebességét (idő szerinti deriváltját), a P=UI teljesítményt, az R=UI ellenállást és a mérés időpontját. Ezzel nagyon meggyorsítja és megkönnyíti a feladat elvégzéséhez szükséges adatok összegyűjtését.
 
A rész. Induktivitás nélküli áramkör. Ebben a részben a tekerccsel párhuzamosan kötött kapcsolót be kell kapcsolni, így a tekercs rövidre van zárva (mintha ott se lenne). Az elektrolitkondenzátor kapacitása kb. 2F ‐ ezt méréssel igazolni kell.
Ezután ‐ először a kondenzátor kapacitását feszültségfüggetlennek feltételezve ‐ fel kell venni és ábrázolni kell az ismeretlen nemlineáris áramköri elem áram‐feszültség karakterisztikáját. Az eredmény a 9. ábrán látható (folytonos vonal). Megfigyelhető, hogy az I(U) karakterisztika egy szakaszon csökken, tehát itt az áramköri elem differenciális ellenállása (amit a dUdI deriválttal értelmezünk) negatív. Ez az áramkörben instabilitásokat okozhat, ahogy az majd a következő részben látható is lesz.

 

9. ábra
 

Ennek a résznek a végén ki kell mérni a kondenzátor kapacitásának (kismértékű) feszültségfüggését. Itt az a buktató, hogy ehhez ‐ természetesen ‐ nem lehet felhasználni olyan eredményeket, amelyeket a kapacitás állandóságát feltételezve kaptunk. A trükk az, hogy a kondenzátor feltöltése és kisütése közben is kell méréseket végezni.
(Részletek az olimpia honlapján: http://www.ipho2012.ee/solutions/.)
 
B rész. Áramkör induktivitással. A kapcsoló kinyitásával a tekercs sorba kötődik a nemlineáris áramköri elemmel. Most ismét a nemlineáris elem I(U) karakterisztikáját kell felvenni és értelmezni. Az előző ábrán látható, hogy a görbe (szaggatott vonal) a pozitív differenciális ellenállású tartományokban hibahatáron belül megegyezik az előző részben mért görbével. A negatív differenciális ellenállású tartományban azonban lényegesen eltérő: ugrásszerű változás után közel állandó értékű lesz, majd ismét ugrásszerűen tér vissza az eredeti görbéhez.
Mi ennek az oka? A nemlineáris elemnek kicsiny (1nF) kapacitása is van (ez szerepelt a feladat szövegében), így a tekerccsel egy néhány MHz-es frekvenciájú soros rezgőkört alkotnak. A negatív differenciális ellenállás miatt ez a rezgés nem csillapodik, hanem folyamatosan erősödik, amplitúdójának csak a tápfeszültség szab határt. Az egyenáramú mérőműszer azonban ennek a rezgésnek csak az átlagértékét méri ‐ ez látszik a grafikonon.