Feladat: 2012. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2012/október, 430 - 431. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia, Egyéb csillagfejlődés, Hősugárzás, Bolygómozgás, Kepler törvények, Egyéb gravitációs helyzeti energia
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 2012/november: 2012. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

3. feladat. Csillagkezdemény kialakulása (9 pont).

 

Modellezzük a csillagok keletkezését a következőképpen. Egy gömb alakú csillagközi gázfelhő a saját gravitációja hatására összeroskad. A gázfelhő kezdeti sugara r0, a tömege pedig m. A gázfelhő környezete a gázfelhőnél sokkal ritkább. A környezet és a gázfelhő kezdeti hőmérséklete mindenhol T0. A gázt ideális gáznak tekinthetjük. A gáz átlagos moláris tömege μ, a fajhőhányados γ>43. Tételezzük fel, hogy
Gmμr0RT0,
ahol R a gázállandó, G pedig a gravitációs állandó.
i (0,8 pont). Az összeroskadás jelentős részében a gáz annyira átlátszó, hogy a keletkező hő azonnal szétsugárzódik, azaz a gázfelhő termodinamikai egyensúlyban marad a környezetével. Miközben a sugár megfeleződik (r1=0,5r0), a nyomás n-szeresére változik. Határozd meg n értékét! Tételezd fel, hogy a gáz sűrűségeloszlása végig homogén marad!
ii (2 pont). Becsüld meg azt a t2 időt, amely alatt a sugár az eredeti r0 értékről r2=0,95r0 értékre csökken! Itt hanyagold el a gravitációs tér változását!
iii (2,5 pont). Tételezd fel, hogy a nyomás mindvégig elhanyagolható marad! Határozd meg az összeroskadás idejét, azt az időt, amíg a sugár a kezdeti r0 értékről egy sokkal kisebb értekre csökken! Használd a Kepler-törvényeket!
iv (1,7 pont). Egy bizonyos r3r0 sugárnál a gáz annyira sűrűvé válik, hogy elnyeli a hőmérsékleti sugárzást. Számold ki a kisugárzott hőenergiát az összeroskadás kezdeti szakaszában, amikor a sugár r0 értékről r3 értékre csökken!
v (1 pont). Amikor a sugár kisebb, mint r3, a hőmérsékleti sugárzást elhanyagolhatjuk. Határozd meg a gázgömb T hőmérsékletét az r<r3 sugarának függvényében.
vi (2 pont). Az összeroskadás végén a nyomás hatását a gáz mozgására nem hanyagolhatjuk el, és az összeroskadás megáll r=r4 sugárnál (r4r3). A sugárzást továbbra is hanyagoljuk el, és tegyük fel, hogy a hőmérséklet nem elég magas a magfúzió beindulásához. Egy ilyen csillagkezdeményben a nyomás már nem homogén, de egy szorzó erejéig durva közelítést adhatunk a keresett értékekre.
Adj becslést a végső r4 sugárra és a hozzá tartozó T4 hőmérsékletre!