Feladat: 2010. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 1. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2010/szeptember, 362 - 364. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia, Megosztás, Pontszerű töltés térerőssége, Síkinga
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 2010/október: 2010. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. Tükörtöltés egy fémtárgyban

 
Bevezetés ‐ Tükörtöltés módszer. Helyezzünk el egy q ponttöltést egy R sugarú, földelt fémgömb közelében (lásd az 1.(a) ábrát). A ponttöltés hatására a gömbön felületi töltéseloszlás jön létre. A felületi töltéseloszlás által keltett elektromos tér és a potenciál kiszámítása rendkívül nehéz feladat. Azonban az úgynevezett tükörtöltés módszerrel a számítások lényegesen leegyszerűsíthetők. A módszer lényege az, hogy a gömbön lévő töltéseloszlás által keltett elektromos mező és potenciál leírható egyetlen, a gömb belsejében lévő q' ponttöltés terével és potenciáljával (ezt a tényt nem kell bizonyítanod).
Megjegyzés: Ennek a q' tükörtöltésnek az elektromos tere csak a gömbön kívül (beleértve a felületét is) feleltethető meg a felületi töltéseloszlás által keltett elektromos térnek és potenciálnak.
 
 

1. ábra. (a) A q ponttöltés egy földelt fémgömb közelében. (b) A gömbön létrejövő töltés terét megfeleltethetjük a q' tükörtöltés elektromos terének
 

1. Tükörtöltés. Az elrendezés szimmetriájából következik, hogy a q' ponttöltésnek a q ponttöltést és a gömb középpontját összekötő egyenesen kell lennie (lásd az 1.(b) ábrát).
a) Mekkora a potenciál értéke a gömbön?
b) Fejezd ki a tükörtöltés q' értékét, valamint a gömb középpontjától számított d' távolságát q, d és R segítségével!
c) Határozd meg a q töltésre ható erő nagyságát! Ez az erő taszító (igen vagy nem)?
 

2. Elektrosztatikus tér leárnyékolása. Tekintsünk egy q ponttöltést egy R sugarú, földelt fémgömb közelében, a gömb középpontjától d távolságra. Azt vizsgáljuk, hogyan befolyásolja a földelt fémgömb jelenléte az A pontban az elektromos teret. Az A pont a gömb túlsó oldalán helyezkedik el (lásd a 2. ábrát). Az A pont a q ponttöltést és a gömb középpontját összekötő egyenesen található; a q ponttöltéstől mért távolsága r.
 

 
2. ábra. Az A pontban a földelt gömb részlegesen leárnyékolja az elektromos teret
 

a) Határozd meg az A pontban az elektromos térerősség vektort!
b) Határozd meg az elektromos térerősség képletét nagyon nagy távolság (rd) esetén, felhasználva, hogy (1+a)-21-2a, ha a1.
c) A d távolságra nézve milyen feltételnek kell teljesülni ahhoz, hogy a földelt fémgömb teljesen leárnyékolja a q töltés terét, vagyis az A pontban az elektromos térerősség pontosan nulla legyen?
 
3. Rezgések a földelt fémgömb elektromos terében. Egy L hosszúságú fonál segítségével a földelt fémgömb közelében ,,felfüggesztünk'' egy q ponttöltést, melynek tömege m. A fonál másik végét egy falhoz rögzítjük. A fal elektrosztatikus hatásait hanyagoljuk el. A ponttöltés matematikai ingaként viselkedik (lásd a 3. ábrát). A fonálnak a falhoz rögzített vége l távolságra van a gömb középpontjától. Tegyük fel, hogy a gravitáció elhanyagolható.
 

 
3. ábra. Egy ingaként viselkedő ponttöltés a földelt fémgömb közelében
 

a) Adjuk meg a q ponttöltésre ható elektromos erő nagyságát egy adott α szög esetén, és jelezzük ennek az erőnek az irányát egy jól áttekinthető ábrán!
b) Határozzuk meg ennek az erőnek a fonálra merőleges összetevőjét a következő tagok függvényében: l, L, R, q és α.
c) Adjuk meg az inga kis rezgéseinek frekvenciáját!
 
4. A rendszer elektrosztatikus energiája. Elektromos töltéseloszlások esetén a rendszer elektrosztatikus energiája fontos adat. A mi esetünkben (lásd az 1.(a) ábrát), elektrosztatikus kölcsönhatás jön létre a külső q töltés és a gömbön kialakuló töltések között, valamint létezik elektrosztatikus kölcsönhatás magán a gömbön lévő töltések között is. A q töltés, valamint a gömb R sugara, továbbá a d távolság segítségével határozzuk meg a következő elektrosztatikus energiákat:
a) a q töltés és a gömbön lévő töltések közötti kölcsönhatás elektrosztatikus energiáját;
b) a gömbön lévő töltések közötti kölcsönhatás elektrosztatikus energiáját;
c) a rendszer teljes kölcsönhatási elektrosztatikus energiáját.
Útmutatás: Ez a feladat többféleképpen is megoldható!
(1) Az egyik módszer esetén a következő integrált használhatod:
dxdx(x2-R2)2=121d2-R2.

(2) Egy másik módszer esetén felhasználhatod azt a tényt, hogy N ponttöltésből álló rendszer teljes elektrosztatikus energiája az összes töltéspárra vonatkozó energiák összege:
V=12i=1Nj=1ijN14πε0qiqj|ri-rj|,
ahol a töltéseket qi jelöli, és ezek az ri, (i=1,...,N) pontokban helyezkednek el.