Feladat: 2006. évi Eötvös fizikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Kitűző(k):  Varga István 
Füzet: 2007/március, 172 - 176. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén), Áramvezetőre ható erő

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Négyzet alakú, rövidre zárt lapos tekercs anyaga szupravezető (ellenállása elhanyagolható). A négyzet oldalélei l hosszúak, egy-egy oldalának tömege m. A tekercs, amelynek induktivitása L, súrlódásmentesen elfordulhat a négyzet alsó, vízszintes oldala körül.
Kezdetben a tekercs függőlegesen, labilis egyensúlyi helyzetben áll a földi nehézségi erőtérben. Ezután egy olyan homogén mágneses mezőt alkalmazunk, hogy a tekercsre ható B mágneses indukció vektor nagysága állandó, iránya függőleges legyen. Ekkor a tekercsben nem folyik áram.
Ezután a tekercs felső végét kicsiny v0 sebességgel meglökjük. Körbefordul-e a tekercs, vagy ha nem, akkor milyen határok között fog mozogni?

 
Megoldás. Az alapvető összefüggés, melyből ennek a feladatnak a megoldásánál kiindulhatunk, a dinamikának az az alaptörvénye, amely merev testeknek rögzített tengely körüli forgására vonatkozik:
Θβ=M,
vagyis a test Θ tehetetlenségi nyomatékának és β szöggyorsulásának szorzata a testre ható erők forgatónyomatékainak összegével egyenlő.
A feladat szempontjából lényegtelen, hogy a ,,lapos tekercs'' hány menetes, ezért a továbbiakban azt egy keretnek (1 menetes tekercsnek) tekintjük (3. ábra). Az ábrán felrajzoltuk azokat az erőket, amelyek akkor hatnak a keretre, amikor az már α szögben kilendült eredeti függőleges helyzetéből. Az oldalakra ható mg nehézségi erő tovább akarja forgatni a keretet, a felső oldalra ható BIl erő vízszintes irányú (a többi oldalon ható mágneses erőknek nincs forgatónyomatéka, így ezekkel nem kell törődnünk). Mivel a keretben folyó áram az elektromágneses indukció miatt lép fel, ezért ‐ Lenz törvénye szerint ‐ a felső oldalon ható erő visszafelé akarja forgatni a keretet. A hozzá tartozó erőkar lcosα nagyságú, tehát:
Θβ=mglsinα+2mgl2sinα-BIllcosα.
Ebben az egyenletben
Θ=ml2+213ml2=53ml2.

 

 
3. ábra
 

Hogyan határozhatjuk meg az I indukált áram nagyságát? A tekercsben most kétféle okból lép fel indukált feszültség. Az egyik ok, hogy vezető mozog a mágneses térben. Ennek megfelelően az indukált feszültség nagysága Neumann törvénye szerint
U1=Blvcosα.
A másik ok az, hogy az L induktivitású tekercsben változik az áram, ezért a fellépő önindukciós feszültség
U2=-LΔIΔt.
A kettő előjeles összege adja IR-et a lassan változó áramokra is igaz Kirchhoff-féle huroktörvény szerint. Mivel a tekercs anyaga most szupravezető, ezért R=0, tehát
BlΔsΔtcosα-LΔIΔt=0.
Ha ebből akarjuk I-t kifejezni, akkor (Δs=lΔα behelyettesítése után) integrálnunk kell az egyenletet. Ennek a matematikai műveletnek a megkerülésével is eljuthatunk azonban a helyes összefüggéshez, ha azt vesszük figyelembe, hogy a keret A=l2 nagyságú keresztmetszetén áthaladó teljes fluxus (amely a külső mágneses tértől származó fluxus és az önindukciós fluxus összege) állandó kell maradjon:
BAsinα-LI=állandó.
Az állandó értéke LI0=0, hiszen a kezdeti (α=0-hoz tartozó) I0 áram nulla volt. A fenti egyenletből már kifejezhetjük I-t:
I=Bl2Lsinα.
B, l és L adott állandók, I tehát sinα-val arányos mennyiség. Erre a felismerésre még szükségünk lesz, de mielőtt diszkutálni kezdjük a feladatot, gondoljuk át, milyen fizikai törvényt, összefüggést használhatunk még fel a megoldás során!
Szükségünk lehet energetikai meggondolásra. Írjuk fel a munkatételt (a kinetikai energia tételét)! Eszerint
ΔEmozg.=W,
vagyis
12Θω2-12Θω02=mgl(1-cosα)+2mgl2(1-cosα)-12LI2.
(A jobb oldalon az utolsó tag az önindukcióból származó Uind.=-LΔI/Δt feszültség Uind.IΔt munkavégzését fejezi ki.) A fenti összefüggéshez ,,energiatételként'' is eljuthatunk, amely szerint
E=állandó, vagyisEkezdeti=Eα,
tehát
12Θω02=12Θω2-2mgl(1-cosα)+12LI2.

Most kezdjünk a diszkusszióhoz! Vizsgáljuk meg először azt az esetet, amikor a meglökéssel adott v0 sebesség kicsi, és emiatt a kilendülési α szög is olyan kicsi, hogy megengedhető a sinαα és cosα1 közelítés. Ekkor a forgómozgás dinamikai egyenlete:
Θβ=2mglα-BIl2,
az áram pedig így függ α-tól:
I=Bl2Lα.
Behelyettesítve I kifejezését a dinamikai egyenletbe:
Θβ=2mglα-B2l4Lα=-(B2l4L-2mgl)α.
Látjuk, hogy a β szöggyorsulás az α szögkitéréssel arányosnak adódik. Tudjuk, hogy a β=-Ω2α típusú összefüggés harmonikus rezgésre vezet, mégpedig olyanra, aminek Ω a körfrekvenciája, vagyis a feltételezett esetben olyan harmonikus rezgő ,,lengésbe'' kezd a tekercs, amelynek periódusideje T=2πΩ lesz. Θ=53ml2 behelyettesítése után kapjuk:
T=2π53(B2l2mL-2gl).
A kilendülés maximális szöge:
αmax=v0Ωl=v0T2πl.

A periódusidőre kapott kifejezést figyelmesen megvizsgálva felvetődik a kérdés: nem állhat ott a gyökjel alatt negatív szám? Mi van akkor, ha B2l2mL<2gl? Elég gyenge mágneses tér, kicsiny B esetén ez bizonyára előfordulhat! Visszatérve a dinamikai egyenlethez, azt látjuk, hogy ilyenkor β a 0<α<180 intervallumon mindig pozitív marad, akármilyen kicsiny is a kezdeti v0 érték. Sejthető, hogy ilyenkor nem lesz maximális kilendülési szög, hanem a lebillenő tekercs egyre nagyobb szögsebességgel forog, s végül átlendül, átfordul a legalsó helyzetén és szépen visszatér a v0/l szögsebességű kezdőállapotba. Vagyis folyton-folyvást forogni fog, sose áll meg, mert szupravezető, s így nem disszipálódhat az energia. (Persze még kisugárzódhat, ez további meggondolásokat igényel ...)
Vizsgáljuk meg most azt az esetet, amikor v0 akármekkora lehet! Vajon milyen feltételek teljesülése esetén áll meg és fordul vissza valahonnan a tekercs, és mikor fog folyamatosan egyirányban forogni?
Mi a megállás feltétele? Ehhez szükségünk lesz az energetikai meggondolásra:
12Θω2=12Θω02+2mgl(1-cosα)-12LI2.
Keressük a megálláshoz, ω=0-hoz tartozó α szöget:
0=12Θω02+2mgl(1-cosα)-12LI2.
Írjuk be ide is az áram szögfüggését:
0=12Θω02+2mgl(1-cosα)-12B2l4Lsin2α.
Felhasználva, hogy sin2α=1-cos2α, jól látszik, hogy cosα-ra kaptunk egy másodfokú egyenletet, ami lényegében ilyen alakú: acos2α+bcosα+c=0, és aminek megoldása:
cosα=-b±b2-4ac2a.
A meglökött tekercs tehát akkor áll meg valahol, ha a fenti másodfokú egyenletnek van valós megoldása, és ez a megoldás abszolút értékben nem nagyobb 1-nél (hiszen egy szög koszinuszáról van szó).
Teljesülnie kell tehát a következő két feltételnek:
b2-4ac0,(1)|-b±b2-4ac2a|1.(2)


Mindez, átfordítva a feladat paramétereire, a következő feltételekhez vezet:
B2l2mL2gl,v0v0 max=1B35mL(B2l2mL-2gL).


Ezek teljesülése esetén áll meg valahol a tekercs. A megállási szög koszinuszára kapjuk:
cosαmax=2mgLB2l3+(1-2mgLB2l3)2-5mL3B2l4v02.
(A gyökjel előtt azért választottuk a pozitív előjelet, mert az felel meg nagyobb cosα-nak, tehát kisebb α szögnek. A tekercs nyilván ott áll meg, ahol először teljesül a megállás ω=0 feltétele.) A megoldásból látszik, hogy minél nagyobb a meglökés v0 sebessége, annál kisebb lesz cosαmax értéke, vagyis annál nagyobb αmax szögnél áll meg a tekercs, ahogy azt vártuk is.