Feladat: I.248 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/október, 419 - 420. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy N×N képpontból (N100) álló fekete-fehér képen egyetlen folytonos fekete vonal van. A vonal úgynevezett lánckódját ismerjük és feladatunk ebből a képet előállítani.
A lánckód a kezdőpont koordinátáiból és a vonal körüljárása során kapott iránykódsorozatból áll. A kezdőpont a vonal egy tetszőleges végpontja. Az iránykódokat úgy állították elő, hogy a kezdőponttól indulva haladtak a vonalon annak másik végéig, és közben minden lépésben feljegyezték a lépés irányát. Egy-egy pontból 8 irányba lehet lépni, ezeket az ábrán látható számokkal kódoljuk.

 
 

Táblázatkezelő program segítségével egy vonal lánckódja alapján állítsuk elő a képét.
Készítsünk egy ,,Be'' nevű munkalapot, amelyen a következőket helyezzük el:
a kezdőpont koordinátáit
az iránykódokat, amelyeket egymás alá lehessen beírni
a segédtáblázatokat és számításokat, amelyek a kép előállításához szükségesek. A számításoknál vegyük figyelembe a kép lehetséges maximális méretét.

Készítsünk egy ,,Ki'' nevű munkalapot, amelyen a képet jelenítjük meg. Az oszlopok szélességét és a sorok magasságát állítsuk be úgy, hogy a cellák négyzet alakúak és láthatóak legyenek a képernyőn. A vonal pontjait tartalmazó cellákat tetszőleges karakterrel jelöljük meg. Ezek felhasználásával jelenítsük meg a képet a mintának megfelelő formátumban.
A megoldás során ne használjunk makrót vagy programmodult, kizárólag képleteket és beépített függvényeket. A felhasznált részletszámítások látszódjanak és semmilyen módon ne rejtsük el azokat.
Példa a munkalapokra:
 
 

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i246.xls, i246.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i246.txt, i246.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma, valamint a megoldás rövid leírása.