Feladat: I.247 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/október, 418 - 419. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy automata fizetőparkoló be- és kijáratai két-két, egymás után elhelyezett fénykapuval és rendszámleolvasó kamerával vannak felszerelve. A járművek a fénykapukon áthaladva megszakítják a fény útját, amely események időpontjait és a leolvasott rendszámokat a mérés-adatgyűjtő rendszer egy szövegállományban rögzíti.
A parkolóban 8:00:00 és 17:59:59 időpontok között kell fizetni. A fennmaradó időszak ingyenes, de biztonsági okokból az adatokat ilyenkor is rögzítik.
A honlapunkról letölthető parkolo.be állományban egy nap adatai találhatóak. Minden egyes sorban a külső, illetve belső fénykapu megszakításának óra, perc, másodperc formátumú időpontja és az áthaladó a jármű rendszáma áll.
Például:
  3 32 42 3 32 44 JLQ-960  3 45 16 3 45 13 JOJ-962  3 57 3 3 57 1 AJA-221  ...  


A példa jelentése:

Az első sor szerint a jármű 3 óra 32 perc 42 másodperckor szakította meg a külső fénykapu útját és 3 óra 32 perc 44 másodperckor a belsőét. A második időpont a későbbi, tehát a jármű befelé ment át a kapun.
A második sor szerint a JOJ-962 rendszámú jármű a kapun kifelé haladt át.

Készítsünk programot i247 néven, amely az alábbi problémákat oldja meg.
A képernyőre írást igénylő részfeladatok eredményének megjelenítése előtt írja a képernyőre a feladat sorszámát (például 3. feladat:).
1.Olvassa be a parkolo.be állományban talált adatokat, és annak felhasználásával oldja meg a következő feladatokat.
2.Határozza meg az adatállomány minden bejegyzéséhez, hogy a jármű a parkolóba be- vagy kilépett. Írja ki a képernyőre a rendszámokat, és melléjük a Be vagy Ki szót.
3.Írja ki a képernyőre, hogy a nap melyik órájában érkezett a parkolóba a legtöbb jármű.
4.Határozza meg, hogy hány különböző rendszámú jármű haladt át a parkoló kapuin.
5.Összesítse a legalább egyszer a parkolót elhagyó járművek egész napi parkolási idejét és írassa ki a képernyőre a legtöbb időt ott töltő járműét, a jármű rendszámával együtt.
6.Határozza meg minden kilépéshez, hogy kell-e és ha igen hány megkezdett óra után fizetni. Az eredményeket a parkolo.ki szöveges állományba rendszám és órák száma párban írassa ki.

Beküldendő a program forráskódja (i245.pas, i245.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (i245.txt, i245.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.