Feladat: I.245 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/szeptember, 356. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Pletyka utca új, hatlakásos társasházába nemrég költöztek be a lakók. Mindegyikük szívesen átjár a másikhoz egy kis beszélgetésre. A vendég mindent elmond magáról és az általa már ismert lakótársakról, többek között azt is, hogy melyik család honnan költözött oda. Természetesen a házigazda is megosztja a vendéggel saját hasonló ismereteit.
Határozzuk meg, melyik találkozást követően fogja mindenki mindenkiről tudni, hogy honnan költözött a házba.
A megoldást táblázatkezelő program segítségével adjuk meg. A táblázat 3. sorától soronként egy-egy találkozást jegyzünk be. Az A oszlopba annak a lakásnak a sorszámát írjuk, amelybe ellátogatott a B oszlopban szereplő lakásból valaki. (A lakások sorszáma 1, 2, ...6).
Az eredményt az A1-es cellában jelenítsük meg a mintán látható formában. Ha a bejegyzett találkozások nem elegendők a ,,kívánt'' állapot kialakulásához, a cella maradjon üresen.

 
 

A megoldás során segédcellák használata megengedett, saját függvény és makró nem használható. Feltételezhetjük, hogy legfeljebb 300 találkozást jegyzünk be a táblázatba.
Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i245.xls, i245.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i245.txt, i245.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma, valamint a megoldás rövid leírása egy tömörített (i245.zip) állományban.