Feladat: I.243 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/május, 293 - 294. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az optikai csalódások a látási folyamat részeinek tévedéseiből jönnek létre, amikor az agy olyan jeleket kap a látóidegektől, amelyek számára ellentmondóak. Egyik példája a Münsterberg által leírt jelenség. A párhuzamos fekete-fehér négyzetek alsó és felső élei egymáshoz képest elhajlani és a szélek felé összetartani látszanak.

 
 

Készítsünk programot, amely elkészíti paraméterek beolvasása után az ábrát egy SVG típusú vektorgrafikus képállományba. A legtöbb internetböngésző az SVG állományt képes megfelelően megjeleníteni. Az SVG állomány szerkezetéről a http://svg.elte.hu/ címen olvashatunk.
A program kérje be a következő paramétereket:
N-et, az ábrán a vízszintes és függőleges fekete négyzetek számát (3N50);
OLDAL-t, az elemi négyzetek oldalhosszát (5OLDAL50);
VV-t, a vízszintes elválasztó vonalak vastagságát (0VVOLDAL) és
FAJLNEV-et, a képállomány nevét.

 
Példa bemenet az ábráhozN=8OLDAL=30VV=2FAJLNEV='optika.svg'   
 

Megfigyelhető, hogy az illúzió akkor erősebb, ha a négyzetek árnyalata erősen eltérő és a köztük lévő elválasztó csík színe pedig a két négyzet színe közé esik.
Beküldendő egy tömörített i243.zip állományban a program forráskódja (i243.pas, i243.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (i243.txt, i243.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.