Feladat: I.242 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/május, 291 - 293. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 185 éve alakult Magyar Tudományos Akadémia tagjairól kellett adattáblát készíteni az I. 237. feladatban. Az adattáblák további feldolgozása után a tudományos társaság 2007. évi tagjainak névsora és néhány adata állnak rendelkezésünkre a szemely.txt, a kapcsolo.txt és a foglalkozas.txt állományokban. Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák.

1.Készítsünk új adatbázist mta néven. A mellékelt adatállományokat importáljuk az adatbázisba a fájlnévvel azonos szemely, kapcsolo és foglalkozas néven.
2.Beolvasáskor állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat. A táblákba ne vegyünk fel új mezőt.

Táblák

szemely (id, nev, szul, nemzetiseg, tipus, mettol)
id     Az Akadémia tagjának azonosítója (szám), ez a kulcs;nev     Az akadémikus neve (szöveg);szul     Az akadémikus születési éve (szám);nemzetiseg     Az akadémikus nemzetisége ‐ összetett is lehet (szöveg);tipus     A tagság típusa ‐ külső, tiszteleti, levelező, rendes (szöveg);mettol     Az utolsó tagsági típus kezdetének éve (szám);  


kapcsolo (szemely_id, foglalkozas_id)
szemely_id     A személy azonosítója (szám), kulcs;foglalkozas_id     A foglalkozás azonosítója (szám), kulcs;  


foglalkozas (id, nev)
id     A foglalkozás azonosítója (szám), ez a kulcs;nev     A foglalkozás neve (szöveg).  

 
 

Készítsük el a következő feladatok megoldását. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljen arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg és más adatok viszont ne. A megoldásokat a zárójelben lévő néven mentsük el.
3.Soroljuk fel ábécérendben, lekérdezés segítségével az Akadémia matematikus tagjainak nevét és nemzetiségét. (3matematikusok)
4.Készítsünk lekérdezést, amely tagság-típusonként megszámolja, hogy hány tagja van az Akadémiának. (4tipusdb)
5.Soroljuk fel a választás száma szerint csökkenő sorrendben, hogy az egyes foglalkozásokat hány akadémikus tekinti szakmájának. (5szakmadb)
6.Lekérdezés segítségével adjuk meg, hogy ki a legfiatalabb rendes tag és mennyi idős a lekérdezés futtatásának pillanatában. (6fiatal)
7.Készítsünk lekérdezést, amely meghatározza, hogy ki lett legfiatalabb korában rendes tag, mennyi idősen, és mi a szakmája. (7koran)
8.Adjuk meg lekérdezés segítségével, hogy a geológus akadémikusoknak milyen más foglalkozásuk van. A listában minden foglalkozás neve csak egyszer jelenjen meg. (8geo)
9.Soroljuk fel azokat, akik Csányi Vilmossal azonos foglalkozásúak. (9csanyi)
10.A magyarországi tudósoknál a nemzetiség megjelölés üresen maradt. Lekérdezés segítségével ezekbe a mezőkbe írjuk a magyar szót. (10magyar)

Beküldendő egy tömörített állományban (i242.zip) az adatbázis (mta.odb, mta.mdb), valamint egy rövid dokumentáció (i242.txt, i242.pdf), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve és verziószáma.