Feladat: I.239 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/április, 229 - 231. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Hazai Ízek fogadó nyáron igen nagy forgalmú, 5 pincér is dolgozik. A tulajdonos nem elégedett a munkájukkal, azt gyanítja, hogy a pincérek túl sok időt töltenek a konyhában. Ennek tényekkel való alátámasztásához egy napra a pincéreket jeladóval látta el. Ezek segítségével minden be- és kilépést rögzített: időpont, a jeladó azonosítója, a mozgás iránya (Be/Ki). Végezzük el a keletkezett adathalmaz feldolgozását a leírásnak és a mintának megfelelően táblázatkezelő program segítségével. Kezdetben minden pincér a konyhán kívül tartózkodott.

1.A hazai.txt állományban található adatokat helyezzük a táblázatban az A10-es cellától kezdődően, majd mentsük el pincer néven a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában.
2.Az A1:C8 tartomány szöveget tartalmazó celláit alakítsuk ki a mintának megfelelően, a számadatokat tartalmazó cellákat a későbbi feladatok megoldása során töltsük fel.
 
 

3.A B2 cellában határozzuk meg, hogy a pincérek hányszor léptek be a konyhába.
4.A C2 cellában írassuk ki, hogy a pincérek összesen mennyi időt töltöttek a konyhában.
5.Az A3-as cellába jegyezzük be egy pincér jeladójának azonosítóját.
6.A B3 cellában határozzuk meg, hogy az A3-as cellában szereplő pincér hányszor járt a konyhában.
7.A C3 cellában számítsuk ki, hogy az A3-as cellában szereplő pincér összesen mennyi időt töltött a konyhában. A feladat megoldásához az E oszloptól jobbra használhatunk segédcellákat.
8.A 4. sorban adjuk meg, hogy az A3-as cellában szereplő pincér adatai hogyan aránylanak a teljes mennyiséghez.
9.A D oszlopban a 11. sortól kezdődően adjuk meg, hogy hány pincér tartózkodott a konyhában az adott sorbeli be- vagy kilépést követően.
10.A C6-os cellában határozzuk meg, hogy hány olyan időtartam volt, amikor minden pincér a konyhában volt.
11.Keressük meg, hogy mikor kezdődött először és mikor utoljára olyan időintervallum, amikor minden pincér a konyhában volt. A feladat megoldásához az E oszloptól jobbra használhatunk segédcellákat.
12.A mérést olcsóbban el lehetett volna végezni, ha csak az átlépés tényét kell rögzíteni, az irányát nem. Ha ilyen eszközt használtak volna, akkor a mozgás irányát (C oszlop) is meg kellett volna határozni. Bizonyítsuk be az elgondolás helyességét azzal, hogy a B oszlop adatainak felhasználásával az E oszlopban meghatározzuk a haladási irányt a teljes oszlopban hibamentesen másolható képlet segítségével.
13.Készítsünk diagramot, amely a konyhában tartózkodó pincérek számát mutatja az idő függvényében 12 óráig. A diagram a mintának megfelelő legyen.

 
 

Beküldendő egy tömörített állományban (i239.zip) a táblázatkezelő munkafüzet (i239.xls, i239.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i239.txt, i239.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziója, valamint a megoldás rövid leírása.