Feladat: I.236 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/március, 161 - 163. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy légitársaság adott napi járatainak útvonalát és utasainak számát vizsgáljuk. Az adatok rendelkezésünkre állnak az utvonal.txt, a kapcsolo.txt és a jarat.txt állományokban, melyek honlapunkról letölhetőek. Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák.

1.Készítsünk új adatbázist legitarsasag néven. Az előbb említett adatállományokat importáljuk az adatbázisba utvonal, kapcsolo és jarat néven.
2.Beolvasáskor állítsuk be a megfelelő adatformátumokat és kulcsokat. A táblákba ne vegyünk föl új mezőket.

Táblák

utvonal (utkod, honnan, hova)
utkod     Az útvonal azonosítója (szám), ez a kulcs;honnan     Az útvonal indulási városának neve (szöveg);hova     Az útvonal célállomás városának neve (szöveg);  


kapcsolo (utkod, jaratszam)
utkod     Az útvonal azonosítója (szám), kulcs;jaratszam     A légitársaság járatának azonosítója (szöveg), kulcs;  


jarat (jaratszam, indul, erkezik, utasmax, foglalt)
jaratszam     A járat azonosítója (szöveg), ez a kulcs;indul     A járat indulási ideje (idő);erkezik     A járat érkezési ideje (idő);utasmax     A járaton közlekedő repülő maximális utasszáma (szám);foglalt     A járat foglalt helyeinek száma (szám).  

 
 

Készítsük el a következő feladatok megoldását. Az egyes lekérdezéseknél ügyeljünk arra, hogy mindig csak a kért értékek jelenjenek meg, más adatok viszont ne. A megoldásokat a zárójelben lévő néven mentsük el.
3.Soroljuk fel ábécérendben, lekérdezés segítségével, hogy a légitársaság Budapestről mely városokba indít járatokat. A városok neve csak egyszer jelenjen meg a listában. (3celallomasok)
4.Melyik legkorábbi járaton van még szabad hely a Bécsből Londonba indulók közül? Adjuk meg a járatszámot, az indulási időt és a szabad helyek számát. (4koran)
5.Határozzuk meg, hogy az egyes városokban hány induló járatra lehet még jegyet kapni. (5varosonkent)
6.Melyik városba utaztatja a legtöbb utast a légitársaság? (6nepszeru)
7.Listázzuk ki azoknak a városoknak a nevét, amelyekbe Bécsből közvetlenül el lehet utazni, de Budapestről nem. (7atszallas)
8.Egy napon belül szeretnénk a Budapest ‐ Amszterdam ‐ Budapest utat megtenni. Soroljuk fel, hogy Amszterdamból milyen indulási idejű gépekre vehetünk jegyet, ha Budapestről a legkorábbi gépre van jegyünk és 2 óra elegendő az ottani ügyintézéshez. (8retur)
9.A Dubrovnikba érkező repülőgépek, a kedvező időjárás miatt, negyedórával előbb szállnak le. Készítsünk adatmódosító lekérdezést, amely az összes ilyen járat érkezési idejét ennek megfelelően módosítja. (9dubrovnik)

Beküldendő egy tömörített i236.zip állományban az adatbázis (i236.odb, i236.mdb), valamint egy rövid dokumentáció (i236.txt, i236.pdf), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.