Feladat: I.233 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/február, 103 - 104. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kincsgyűjtő játékot valósítsunk meg táblázatkezelő program segítségével.
A játéktér 10×10 cellából áll, amelyek közül ötben kincs van. A játéktérben egy robotot vezérelhetünk. A cél, hogy a robottal minél több kincset gyűjtsünk össze. Ha a robot a kincs cellájára lép, akkor azt begyűjtötte. A játékos látja előre a kincseket és feladata, hogy egyetlen vezérlő parancssort adjon a robotnak, amellyel az minél több kincset tudjon begyűjteni.
A robot induló helyzetének koordinátáit két cellában adjuk meg és az, alapértelmezetten, kezdetben lefelé néz. A robot mozgását és irányváltását az A1 cellába írt karaktersorral tudjuk vezérelni. A használható karakterek jelentése:

 
eaz aktuális irányba 1 cellát lépjaz aktuális irányhoz képest jobbra fordul  90-otbaz aktuális irányhoz képest balra fordul  90-ot
 

A játéktér celláiba olyan függvényeket írjunk, amelyek kiértékelés utáni eredménye jól felhasználható feltételes formázásra, mintázat állításra, az események megjelenítésére.
A táblázat 5×2 cellájában adjuk meg a kincsek koordinátáit. A kincseket piros színnel és az A1 cella vezérlő karaktersora alapján a robot mozgását fekete színnel jelenítsük meg a játéktérben. A kincs cellájának színét ne változtassuk meg, amikor a robot arra rálép.
Minta a játéktérre:
 
 

Írjuk ki, hogy egy vezérlő parancssorral hány kincset sikerült begyűjteni.
A robot helyének és irányának számítását másolható függvényekkel oldjuk meg. A játék megvalósítása közben nem szükséges ellenőrizni, hogy a robot kimegy-e a játéktérből. A megoldás során saját függvény vagy makró nem alkalmazható. A számítások, esetleges segédtáblázatok jól áttekinthetők legyenek, semmit ne rejtsünk el.
Beküldendő egy tömörített i233.zip állományban a táblázatkezelő munkafüzet (i233.xls, i233.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i233.txt, i233.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziója, valamint a megoldás rövid leírása.