Feladat: S.50 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2010/január, 40. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nehezebb feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy népszerű kosárlabdacsapat összes szurkolójával, mintegy ötezer fővel egy egyoldalas elégedettségi kérdőívet töltettek ki. A kérdőív urlapminta.pdf néven honlapunkról letölthető.
A klub informatikusa kapta meg a kérdőív feldolgozásának feladatát. Mivel nem akarta kézzel bevinni a fejenként adott 12 választ, ezért a következőképpen gondolkodott.

1.A lapokat digitalizálja egy automata lapbehúzós szkenner segítségével.
2.Az előállított képeket egy programmal feldolgozza.

Tisztában volt vele, hogy a programnak nem lesz egyszerű dolga, mivel a következő problémákkal kell megküzdenie:
1.A lapbehúzó nem dolgozhat tökéletesen, ezért ‐ bár a nyomtatott lapok mind egyformák voltak ‐ a különböző képeken a nyomtatott elemek nem pontosan ugyanoda esnek majd. Természetesen az elmozdulás meglehetősen kicsi lesz.
2.A kitöltők különböző színű tollat használtak és különbözőképpen jelölték a választ, pl. áthúzás, karikázás, besatírozás stb.
3.Előfordulhat, hogy néhány kitöltő egy-egy választ kihagyott, esetleg duplán jelölt.

Sajnos az informatikusnak el kellett utaznia, ezért a KöMaL versenyzőinek segítségét kéri a probléma megoldásában. Tesztelési célokra itt hagyott 10 darab RAW formátumú fájlt (a képméret X×Y).
Készítsünk programot, amely a standard bemenetről beolvassa a képfájl nevét (a fájl a program mappájában található), majd egymástól pontosvesszővel elválasztva kiírja a standard kimenetre a lapon található válaszokat, azaz kérdésenként az 1, 2, 3, 4 számok egyikét. Ha a program úgy találja, hogy a kitöltő az adott kérdésnél egyetlen választ sem jelölt meg, akkor az N karaktert, ha többet is megjelöltnek vél, akkor a D karaktert írja a szám helyére.
Az értékelés során 2 pontot ér a mintaként adott fájlokra adott helyes válasz, további 3 pontot ér a mintafájlok ismételten beolvasott változatára adott, legalább 90 százalékban helyes válasz. Újabb 3 pont szerezhető tíz, közzé nem tett lap képére adott, legalább 80 százalékban helyes válasszal. A fennmaradó 2 pont a megfelelő dokumentációra jár.
Beküldendő egy tömörített s50.zip állományban a program forráskódja (s50.pas, s50.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (s50.txt, s50.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.