Feladat: S.46 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2009/szeptember, 361 - 362. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nehezebb feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A legtöbb hiedelemvilággal ellentétben a bergengóc mitológiát mélyen áthatják a természettudományok világából származó elemek. Úgy tartják például, hogy balszerencsét hoz, ha egy hajó fővitorlája nem négyzet alakú, vagy oldalhossza ‐ méterben kifejezve ‐ nem kettőhatvány.
Ennek megfelelően a kikötőkben is kizárólag négyzet alakú, kettőhatvány oldalhosszú vitorlavásznakat kínálnak, illetve a varrodákban is csak négy egyforma méretű vászonból készítenek egy kétszer akkorát.
Készítsünk programot, mely a kikötőben kapható, különböző méretű vásznak árainak ismeretében meghatározza, hogy legolcsóbban mennyiért tehetünk szert egy kívánt méretű vitorlára.
A standard bemenet első sorában három, szóközzel ellátott egész szám: az eladásra kínált vitorladarabok 1N1000000 száma, a készíteni kívánt vitorla 1A=2a2048 oldalhossza, illetve a varratás folyóméterenkénti 0V1000 költsége szerepel. Azt ezt követő N darab sor mindegyike két egész számot, egy-egy portéka 1Bi=2biA oldalhosszát és 1Ci1000000000 árát tartalmazza. A sorok oldalhossz, majd ár szerint monoton növekvően rendezettek.
A standard kimenet egyetlen sorába egyetlen egész szám kerüljön: az a minimális összeg, amelyből elkészíthető a kívánt vitorla. (A teljes költség az alapanyag és az esetleges varratási díj összege.) Feltehetjük, hogy mindig van megoldás.

 

 
Beküldendő a feladat megoldását tartalmazó forrás és projektállományok (az s46.exe és más, a fordító által generált kiegészítő állományok nélkül), valamint a megoldás menetét bemutató dokumentáció egy tömörített mappában (s46.zip).