Feladat: I.217 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2009/szeptember, 358 - 359. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kristályosodás folyamatát és eredményét például az itt leírt módon vizsgálhatjuk. Legyen N kristályosodási góc egy M×M-es, olvadt anyagot tartalmazó reakciótérben. Az olvadékot fehér és minden növekvő kristályt más szín jelöl. A kristályosodás a már kivált (színes) kristály felszínén megy végbe, tehát a kristály reakciótérbeli oldalszomszédai felé folytatódik. Minden kristály azonos sebességgel, 1 réteggel nő lépésenként.
Az 1. ábrán egy példa látható a kristályok növekedésére 3 lépés után.

 
 

1. ábra
 

A kristályosodás folyamatának párhuzamosságát azzal biztosítjuk, hogy minden lépésben az összes növekvő kristályt megvizsgáljuk, és ha lehetséges, a felszínükre újabb réteg válik ki. Csak az olvadt anyag tud kristályosodni, a kivált anyag már nem változhat.
Készítsünk szimulációs programot, amely N (3N15) kristályosodási gócot véletlen helyre elhelyez az M×M (10M600) reakciótérben. A kristályok véletlenszerűen választott színnel növekedjenek ott, ahol még olvadék van. A szimuláció addig tartson, ameddig az összes olvadék ki nem kristályosodik.
Egy lehetséges eredmény látható a 2. ábrán.
 
 

2. ábra
 

Beküldendő a feladat megoldását tartalmazó forrás és projektállományok (az .exe és más, a fordító által generált kiegészítő állományok nélkül) egy tömörített mappában (i217.zip).