Feladat: S.26 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2007/április, 234. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nehezebb feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Kincsfelderítő és -kiásó Intézet (KFKI) munkatársai régi kincsestérképeket és a modern technika legújabb vívmányait ötvözve végzik rég eltemetett értéktárgyak felszínre hozatalát.
Az intézet sokéves tapasztalata azt mutatja, hogy a kincsek java része karszthegységekben kerül elásásra, amelyek kemény kőzetében azonban barlangok találhatók. Ezek néhány kisebb-nagyobb, gömb alakúnak tekinthető ‐ akár egymásba lógó ‐ üregből állnak. A fúrás során e barlangokba lyukadva az a barlang tetszőleges másik pontjából folytatható, ily módon a ténylegesen fúrandó távolság lerövidíthető.
Írjunk programot, amely a terep szerkezetének ismeretében meghatározza, hogy a kincs kiásásához ‐ az üregeket is kihasználva ‐ optimális esetben mennyit kell fúrni és a fúrást a felszín mely pontjából kell indítani.
A program a kincs helyzetét és az üregek elhelyezkedését a standard bemenetről olvassa. A bemenet első sora az üregek N (0N1000) számát és a vízszintes síknak tekinthető felszín tengerszint feletti Yf magasságát tartalmazza. A második sor a kincs Xk, Yk, Zk koordinátáit, az ezt követő N sor pedig Xi, Yi, Zi, Ri alakban a földalatti üregeket írja le, ahol Xi, Yi, Zi az i-edik üreg középpontjának koordinátái, Ri pedig az üreg sugara. Feltehetjük, hogy minden üreg teljes egészében a föld alatt van.
A program az eredményt a standard kimenetre írja. Ennek egyetlen sora négy, tizedes tört alakban, legalább két tizedes pontossággal megadott számot tartalmazzon: a furat kezdőpozíciójának X, Y, Z koordinátáit és a minimálisan fúrandó L távolságot.

 

 

Beküldendő a program forráskódja (S26.pas, S26.cpp, ...).