Feladat: I.215 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2009/május, 294 - 295. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Adott néhány kupac kavics. Minden lépésben az összes kupacból elveszünk egy kavicsot és ezekből egy új kupacot képzünk. A kupacok sorrendje nem számít.
Például:

 
A kupacokban a kavicsok száma3 5 2 1 4   Következő lépésben2 4 1 3 5   
 

A lépéseket addig ismételgetjük, amíg meg nem unjuk. Mivel véges a kavicsok száma, így előbb-utóbb a kavicsok eloszlása a kupacokban ciklikussá válik.
Készítsünk táblázatot, amelynek A1:Y1 tartományának első néhány cellájába bejegyezhetők a kupacok kavicsszámai. Az alatta lévő 100 sor mutassa egy-egy újabb lépés után az állapotot úgy, hogy az adott soron belül a kupacok méret szerint csökkenő sorrendben helyezkedjenek el.
 
 

Az AB1 cellában szerepeljen, hogy hányadik lépésben kezdődik az ismétlődés, az AB2-ben pedig adjuk meg, hogy mi a ciklus hossza. Az összes kavics száma nem lehet több mint 25 (ennek ellenőrzése nem része a feladatnak). A megoldás során makró, illetve saját függvény nem használható.
Beküldendő a táblázat (i215.xls, i215.ods, ...), valamint egy rövid dokumentáció (i215.txt, i215.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását és a használt program nevét.
(A probléma azonos a januárban kitűzött I. 202. feladatéval, de most más eszközzel kell megoldani.)