Feladat: I.153 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2007/február, 104. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Készítsünk táblázatkezelő alkalmazást, amely egy függőlegesen fölfelé kilőtt golyó mozgását szemlélteti. A megoldást tartalmazó munkafüzetben az ,,Adatok'' munkalap tartalmazza a mozgással kapcsolatos adatokat, a ,,Grafikon'' munkalap mutassa be a mozgás hely‐idő, sebesség‐idő és gyorsulás‐idő függvényét, a ,,Számítások'' munkalap tartalmazza a szükséges számításokat.
Az adatokat tartalmazó munkalap A1:B7 tartományában ‐ az alábbi mintához hasonlóan ‐ szerepeljenek a golyó és a kilövés adatai, a számításokhoz szükséges állandók:

A golyó tömege12,5 dkgA golyó sugara5,0 cmFellövési sebesség20,0 m/sA levegő sűrűsége1,3 kg/m3Nehézségi gyorsulás9,81 N/kgDeltaT időtartam0,10 s


 
A kilőtt golyó helyének, sebességének és gyorsulásának kiszámítása szimulációs lépésekben a kezdeti értékek, illetve az előzőleg számított eredmények alapján történjen. A számításokat tartalmazó munkalap 200 szimulációs lépéssel dolgozzon, a lépések között a fent megadott időtartam teljen el. A grafikon e számítások eredményeit mutassa be, azonos időtengelyen ábrázolva a mozgást leíró függvényeket.
Beküldendő a megoldást tartalmazó táblázatkezelő munkafüzet (i153.xls, i153.xsc, ...).