Feladat: I.212 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2009/április, 232. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 8×8 sakkegyesület rapidsakk versenyein legfeljebb 8 versenyző vesz részt. A versenyen mindenki mindenkivel kétszer méri össze az erejét, egyszer a világos és egyszer a sötét bábukat vezetve. Egy partin a győztes 1, a vesztes 0 pontot kap, és döntetlen esetén mindketten 0,5-0,5 ponttal lesznek gazdagabbak.
A verseny adatait táblázatkezelő program segítségével tartják nyilván. Az eredményeket a parti nevű munkalapra a világos bábukat vezető szempontjából jegyzik be. Ha C vezette a világos, A pedig a sötét bábukat és C nyert, akkor C sorába és A oszlopába az 1 érték kerül.

 
 

Oldjuk meg, hogy a parti munkalapon az eredmények területére csak a 0, 0,5, 1 értékeket lehessen bevinni. Az első oszlopba kell beírni a versenyzők nevét, az első sor pedig automatikusan kerüljön kitöltésre az első oszlop adatai alapján. (A nem létező versenyzők sorában és oszlopában nem kell megakadályozni az eredménybejegyzést.)
Az aktuális nevű munkalapra készítsük el a verseny pillanatnyi állását. A versenyzők sorrendjét a szerzett pontok száma szabja meg, a nagyobb pontszámú versenyző kerül előbbre. Az azonos pontszámmal rendelkezők tetszőleges sorrendben feltüntethetőek, de helyezésüknek egyezniük kell.
 
 

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i212.xls, i212.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i212.txt, i212.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziója, valamint a megoldás rövid leírása.