Feladat: I.195 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2008/október, 422. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az érintőképernyős mobil számítógépeken az útvonaltervező programok a települések nevének bevitelét azzal segítik elő, hogy a begépelt névrészleteknél csak a választható karaktereket jelenítik meg. Választható karakter az, amelyet ha a felhasználó kiválaszt, akkor létezik olyan település a tárolt listában, amely nevének első részlete megegyezik az eddig begépelt karakterekkel.
A betűk beütésével a program számolja, hogy hány név találat létezik az addig beütött szórészletre. Ezt az értéket a beviteli mező után jeleníti meg.
Készítsünk programot, amely a bemeneti adatállományban megadott településnevek alapján egy település nevének kiválasztását a fenti módszerrel támogatja a standard kimenetre írt információkkal. A program parancssori argumentuma legyen a településneveket tartalmazó adatállomány neve (a honlapunkon elérhető telepules.txt állomány felhasználható a megoldáshoz). A kimenet minden karakter bevitele után a válaszható karakterek listája és az egyező városok száma legyen. A bevitel során csak a választható karaktereket lehessen begépelni, illetve a program futását megállítani az ESC billentyűvel.
A kis- és nagybetűk legyenek egyenértékűek; az ékezetes betűket a megoldás során ne különböztessük meg. Így például: Ó, ö, Ő és o helyett egyaránt o jelenjen meg.

 
Minta:  
 
Beküldendő a program forráskódja (i195.pas, i195.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (i195.txt, i195.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás lényeges lépéseinek leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.