Feladat: S.20 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2006/október, 425. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nehezebb feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Adott a síkon n darab pont. Keressük meg azt a legkisebb kört, amely lefedi az összes pontot. A feladatot megoldó program bemenő adatait egy szöveges állományból vegye, amely soronként egy-egy pont X és Y koordinátáját tartalmazza szóközzel elválasztva. A koordináták valós számok, melyek tizedes pontot tartalmazhatnak. A bemenő állományban nincs üres sor, annyi pont koordináta-párját tárolja, ahány sora van.
Az input állomány nevét a parancssorban adjuk meg, például az alábbi módon:
s20.exe adatok.txt.
A program kimenete a standard kimenetre kerül, egy sorban megadja a keresett kör középpontjának X és Y koordinátáját, valamint a kör sugarát. A programokat különböző méretű, legföljebb 10 000 pontot tartalmazó bemeneti állományokkal teszteljük és értékeljük. A pontozásnál az adatok feldolgozásának sebességét is vizsgáljuk, a maximális pontszám eléréséhez a feldolgozásnak néhány perc alatt véget kell érnie. Például az adatok.txt tartalma:
20 10
22.3 8.0
20 2.0
esetén a kimenet:
20.0 6.0 4.0
Beküldendő a program forráskódja (s20.pas, s20.cpp, ...) és rövid dokumentációja (s20.txt, s20.pdf, ...). A dokumentáció nélküli programok legföljebb 7 pontot érnek.